Хасковска област е на 11-то място по безработица в страната

Хасковска област се нарежда на 11-та позиция по безработица сред 28-те области в страната, сочи справката на Регионалната служба по заетостт за месец юли.

Най-високо е равнището на безработните в региона в общините Маджарово-23 % и в Ивайловград-19,3 %. С най-ниско равнище на безработица са общините Димитровград – 6,6% и Хасково – 6.7%

Новорегистрираните лица през месеца в региона са 952-ма и са от различни икономически дейности. Най-много хора без работа са останали от сектора на услугите- 40,8% или 388 души.

21,6% или 206 са регистрираните от сектор „Индустрия”, от аграрния сектор в общия брой на безработните влизат 3,6% -34 души. Безработните лица, които не са определили отрасъла, от който са освободени от работа през месеца са 324 и представляват 34,0% от всички останали без работа.

През месец юли в бюрата по труда в региона са регистрирани 5 506 жени -61,4% от всички безработни и 3 463 мъже -38,6%. Броят на жените намалява спрямо предходният месец със 172, а на мъжете – със 119.

С висше образование без работа са останали 1 079 души, а като относителен дял те са 12,0%. Броят им спрямо предходния месец се увеличава с 45 лица.

Безработните лица със средно образование, в това число и със със средно професионално образование съставляват 46,6% и са 4 180. Спрямо предходния месец намаляват с 209 лица.

Безработните с основно и по-ниско образование са 3 710 души или 41,4%. Спрямо предходния месец те намаляват със 127 души.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Im
    Ima
    32 -1
    14:14, 26 авг 2020
    За да се откриват нови работни места, трябва да се развива бизнеса. Това зависи, както от държавата, така също и от общинските власти. Още от времето на Г. Иванов започна тормоза и дискриминация на фирмите. Той искаше всичко или да минава през него или да се отчита/с облаги/ на него.
    Сега, с тази местна власт, бизнес средата не е по-добра. Но сега всичко се прави/наредби, правилници и др./ за една малка, нищожна като бройка, но най-важната прослойка от фирми. Близки до властта, получаващи по нечестен път всички обществени поръчки, раздути като цени, срокове за изпълнение и никакъв контрол.МВР и Прокуратурата са с широко затворени очи и уши. Но всички ги знаят. Това са хората на Д. Добрев - Т. Лилянов, Гаргов, Минев/май вече е в ДПС/и подлогите от т.н. Общински съвет. Другият бизнес се скапва постепенно и умира. Един Димитровград стои по-добре от Хасково. Тука са безкрайно алчни, тъпи продажници, начело с Кмета и нищо хубаво не очаква нашия град...
    • Им
      Им
      9 0
      14:42, 26 авг 2020
      Да, прави си... тези от статията не са.
    • Гр
      Гражданин
      18 -1
      15:50, 26 авг 2020
      Браво за коментара. Чиста истина. Дечев, Динко, Лечев, Гозев гледад само парите и да се задържат още малко.
    • Из
      избирам ГЕРБ
      3 -20
      17:36, 26 авг 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Бр
      Браво
      14 -1
      21:18, 26 авг 2020
      Отличен коментар описващ как ГЕРБ ,а преди и Г.Иванов превърнаха Хасково в почти невъзможно място за живеене.
      Невъзможно за хора извън Мафията ГЕРБ.
      Предвиждам,че до месеци членство в ГЕРБ,ще бъде равно на присъда и затвор!
    • Къде сте и-м-б-е-ц-и-л-и
  • 2
    Им
    Има на баба ти хурката
    14 0
    14:39, 26 авг 2020
    Всичко става с връзки и много добре знаеш, галфон такъв!
  • 3
    Ко
    Корупцията прелива
    10 0
    21:27, 26 авг 2020
    Томно такъв пример за наглост и корупция са паркингите на града дадени на "търг" с един единствен кандидат на СИМВОЛИЧНИ цени за 10 години напред. Града губи а една любимешка "бизнесменка" печели луди пари от нас гражданите! Продажните управници на града ни продават всеки ден и то за години напред. Уж щяха да и търсят сметка - ползвала повече кв. метри от тези по договор, да и вдигат цените - ама отново си затраяха, щото им подадоха, запушиха им устите! Долни гербави мутри, продажници и още по-нагли и агресивни бизнесменки, с прости дини на раменете си!
  • 4
    До
    До Им
    8 0
    21:57, 26 авг 2020
    Им, аз пък смятам че бизнес в града няма! Всички новоизлюпени "бизнесмени" най-голямото им перо за печалби е труда на служителите - пестят от заплати, в същото време здраво експлоатират - по 10-12 часа, често без осигуровки, или официално за 4 часа! Отношението към служителите и като към роби, указанията и нарежданията неадекватни. Езика често е груб и дори се проявява агресия. Не може всеки фирмаджия да се изявява като висша власт! А шефските синчета и щерки - гледат това отношение и се държат по същия начин. Повечето мамини синчета са разглезени, не могат да станат сутрин, не могат нищо да работят в мамината фирма. Чакат да им се поднесе сутрин кафе, че да се разсънят и да им премине махмурлука. По цял ден сипят хвалби какво щели да направят - ама в бъдеще време и само си губят времето и чакат обслужване! Мамините щерки - и те същата стока - сутрин се мятат на таксито за училище, щото крака нямат. Всеки ден мъкнат бутикови парцалки, ама маминка в същото време няма пари да плати повече от минимална заплата. Изобщо сбъркана фирмаджийска работа, също като сбърканата държава, която позвола това да е законно и да се случва!
  • 5
    Корупция се бори като в младото поколение се изгражда вяра към Бога. Неверен народ оправия няма
  • 6
    Бай Г.а.н.ю готов да п.р.е.ц.е.к.а другия за н.е.к.о.й л.е .ф. И в резултат държавата стана к.е.н.е.ф. ФАКТ
  • 7
    Ан
    Анонимен
    1 0
    21:57, 27 авг 2020
    И какво сега,трябва да се гордеем ли
Последни новини