"Готвачът на Путин" се зарича да разори Навални

Свързаният с Кремъл бизнесмен Евгений Пригожин се е зарекъл да разори руския опозиционен лидер Алексей Навални, който е в кома в берлинска болница, с постановено от съда наказание в размер на около 1,2 млн. долара, съобщава "Франс прес".

Пригожин е наричан "готвачът на президента Владимир Путин", защото неговата компания "Конкорд" осигуряваше кетъринга за Кремъл.

Информации в медиите твърдят, че той финансира "Вагнер", частна армия от наемници, което той отрича.

Навални, 44-годишен адвокат и борец с корупцията, който е един от най-яростните противници на Путин, се лекува в берлинската болница "Шарите", след като се разболя при полет в Сибир. Изследванията на германски медици показват отравяне от инхибитори на холинестеразата, които се намират в нервнопаралитичните агенти.

Пресслужбата на "Конкорд" в изявление в социалните мрежи цитира Пригожин да казва, че възнамерявал да приведе в действие съдебно решение от миналата година, съгласно което Навални и негови сътрудници трябва да му изплатят почти 88 млн. рубли (1,2 млн. долара) за щети във връзка с видео разследване.

"Възнамерявам да съблека дрехите и обувките на тази група от безскрупулни хора", подчертал Пригожин след разплащането с посочената в съдебното дело компания, което означава, че плащането ще отиде директно за него.

Пригожин каза, че "ако другарят Навални ритне камбаната, аз лично нямам намерение да го преследвам в този свят".

"Ще отложа това за неопределено време и тогава ще компенсирам удоволствието си", допълва той. 

Ако Навални оцелее, Пригожин заяви, че ще носи отговорност "според пълната строгост на руското законодателство".

Съд през октомври миналата година постанови, че Навални, неговата сътрудничка Любов Собол и Фондацията за борба с корупцията, чийто основател е той, трябва съвместно да платят почти 88 млн. рубли на компанията "Московски школник", която прави училищни вечери.

Компанията е свързвана с Пригожин в медийни информации. Той отрича да я притежава.

Случаят се отнася до видео разследване на фондацията, което обвинява компанията в монополизиране на пазара и твърди, че храната ѝ е с лошо качество и кара децата да боледуват.

Навални през юли официално затвори фондацията, за да избегне плащането на дела си от наказанието, постановено от съда.

Директорът ѝ Иван Жданов в съобщение до привърженици днес предположи, че Навални може да е отровен заради едно от разследванията на фондацията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Са
    Сандьо
    2 -1
    15:48, 26 авг 2020
    ***** ** империалистите от Кремъл!!!
Последни новини