10 °C

Най-ниската заплата за медицински сестри у нас е 720 лв.

„Най-ниската заплата за медицински сестри у нас е 720 лв. За най-високата знам, че е 1500 лв. Направихме много протести. Ще имаме недостиг на професионалисти, тъй като заплатите са ниски и не могат да достигат договорените от синдикатите пари ”, заяви в ефира на „Здравей, България” председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

Тя е на мнение, че в западните страни заплащането е много по-високо и това тласка професионалистите към работа в чужбина. Най-тежко било положението в Северозападна България, където служителите са малко. А тези, които са на работа, са в предпенсионна възраст и са изтощени.

„През последните 15 години непрекъснато алармирахме какво ще се случи и то се случи. Но това е глобално събитие. Не случайно 2020 година е обявена от СЗО за година на медицинската сестра. Няма интерес към професията медицинска сестра, фелдшер, акушерка в България от чужди граждани. Има единични случаи на украинци с български произход”, алармира Василева.

Според нея заплатите трябва да бъдат увеличени спешно. На среща със здравния министър на специалистите е дадено обещание да се потърси начин за увеличаване на заплащането на труда.

Източник: nova

Коментари в сайта (9)

 • 1
  Ив
  иванов
  3 -5
  12:59, 27 авг 2020
  Всичко е точно така,но не мога да разбера защо сестрите не скочат срещу системата и правителството ,а отново тръгват срещу лекарите.Искат да вземат от техните пари,но това никога няма да стане. При тях ще започне да капе когато при лекарите потече. Нека осъзнаят това и насочат усилията си другаде.
  • Тр
   Тръгват
   6 -1
   14:06, 27 авг 2020
   срещу лекарите защото лекарите разпределят заплатите в болницата и както видяхме има герб лекари със по 100 000 месечна заплата. За сестрите няма . За герб лекар има 100 000.
  • Ив
   Иван
   1 -1
   16:59, 29 авг 2020
   Защо,когато лекарите протестират,медицинските сестри са заедно с тях,а когато медицинските сестри протестират на лекарите не им пука?
 • 2
  78
  78
  5 -5
  15:27, 27 авг 2020
  720 начална? Ко реват тогава?
  • 79
   79
   4 -2
   18:24, 28 авг 2020
   Абе бухал какво са 720 лв. за мед. сестра бе
 • 3
  Се
  сестра пенсионер
  3 -7
  16:02, 27 авг 2020
  какво реват сегашните сестри Ние като раб... Виж коментара
  • Да
   да
   3 -2
   16:59, 27 авг 2020
   Ти си от тия 90 процента. Няма да казвам какви. Ти си знаеш
  • 79
   79
   2 -1
   18:28, 28 авг 2020
   Какво си работила 40 години тогава времената са били други бай Бай Тошово време
 • 4
  Ли
  Лили
  2 -4
  21:59, 29 авг 2020
  Само за сведение - леля ми е старши мед сестра в бърза помощ в малко населено място, с 1 линейка, основно приема обаждания на тел 112, получава около 1800-1900 лв месечно с начислен клас прослужено време, 60 лв на месец купони за храна, работи на смени и съответно си наглася с останалите колеги дните когато и трябва да почива и не се налага да пуска отпуск и на три месеца взема допълнително материално стимулиране. Незнам какво е недостатъчно на това заплащане..... И в крайна сметка няма желаещи да учат за мед. сестри не заради ниското заплащане, а поради факта, че в България се учи за показност и доктор пред името звучи мн гордо и за мама и тати дето плащат изпитите на бъдещия доктор....

Хороскоп за 27.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
27 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
27 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
27 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
27 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
27 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
27 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
27 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
27 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
27 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
27 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
27 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
27 окт 2020
Последни новини