Проф. Константинов за сроковете и огранизацията на машинното гласуване

Сроковете за доставка на машините за гласуване са поне 4 месеца, а една машина струва между 2000 долара и 3200 евро.

Това обясни в предаването „Здравей, България” на NOVA проф. Михаил Константинов, председателят на „Информационно обслужване”.

„В закона не е добре решено, кой ще организира закупуването на машините, тяхната поддръжка, сертифициране. Надявам се депутатите през септември да решат тези проблеми, защото сроковете ни гонят”, заяви проф. Константинов. Той изрази съжаление за оставката на председателя на ЦИК Стефка Стоева.

„Опасенията на Стефка Стоева са съвсем основателни. Трябва нещата да се решат в спешен порядък”, коментира проф. Константинов. „С оставката й изборният процес загуби“, каза той.

Трябва нещата да се решат в много спешен порядък относно доставянето на машини за гласуване. Вече сме дали оферти за това. Цената на една машина е 3200 евро, с настройка на софтуер. А има една американска фирма, която предлага машини за 2000 долара, но цената им скача всеки месец, ако бъде отложено тяхното закупуване, подчерта математикът. 

Машините са универсални и се настройват според софтуер. Но не мисля, че машинното гласуване е възможно и реалистично. Трябва да има възможност и за хартиено гласуване, посочи Константинов. 

Според него за тотален хаос не можем да говорим, защото така беше организирано гласуването на евроизборите. Но ако се стигне до въвеждането на машинно гласуване е добре да има поне 2 машини във всяка секция. 

20 000 машини ще са достатъчни за България. Практика показва, че на всяка машина може да гласуват 200-220 души на ден. Закупуването и подготовката им за изборите би могло да стане в рамките на 4-5 месеца, обясни проф. Константинов.

Според него освен са машини, в секциите трябва да има и опция за гласуване с хартиена бюлетина

Източник: nova

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Не
    Не
    2 -1
    11:12, 28 авг 2020
    Не му вярвайте /Вервайте/. На царя пишехте всичко, но сега ...не позната дума. Глупаци! 119 място!
  • 2
    Jo
    John
    0 0
    12:34, 28 авг 2020
    или изцяло машинно гласуване в секция или само хартиено, всичко друго е пари на вятъра!
Последни новини