Отпада карантината за туристи от Чехия, Турция, Сърбия и Беларус

Туристите, които пристигат в България от Турция, Сърбия и Беларус се допускат на територията на страната, без да е необходимо да представят документ, показващ отрицателен резултат за COVID-19.

Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес.

Директорът на съответната регионална здравна инспекция отменя със заповед издадените предписания за поставяне под карантина на лица, пристигнали в България от Турция, Сърбия и Беларус в периода от 20 до 31 август.

Междувременно стана ясно, че от 1 септември чешките туристи ще пътуват до България без PSR тест и карантина. За това са се договорили в телефонен разговор между вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и министъра на здравеопазването на Чешката република Адам Войтех.

Чехия е важен партньор за развитието и на сектора у нас и това решение е отличен напредък, заяви вицепремиерът. Тя посочи, че е провела работни срещи с представители на туроператори, работещи на чешкия пазар и това решение ще подпомогне много дейността им, както и положителното приключване на летния сезон.

Страната ни е предпочитана туристическа дестинация за семейна почивка от чешките туристи, посочи още Николова.

"Ние следим отблизо ситуацията в България и може да потвърдим, че от наша гледна точка тя се подобрява и затова страната е в листа на сигурните и безопасни дестинации, който ще бъде публикуван утре", обясни министър Войтех. Той коментира, че страната е сред любимите дестинации за пътуване на чешките граждани и от 1 септември ще могат да я посещават без препятствия. 

Вицепремиерът Николова подчерта, че Министерството на туризма, Министерството на здравеопазването и всички регионални здравни инспектори в страната упражняват изключително строг контрол за спазване на противоепидемични мерки във всички места за настанява и места за хранене и развлечения, за да гарантират безопасността. Тя бе категорична, че безкомпромисното следене ще продължава и занапред, за да се осигури сигурността на всички гости.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бр
    Бряяяяях
    5 0
    20:34, 31 авг 2020
    Нали беше зле положението бе, да ви е.а майката?
Последни новини