Гърция обяви, че няма да позволи да бъде изнудвана от Турция

Гърция издаде късно снощи навигационен телекс от станцията си в Ираклион, о. Крит, в отговор на подобно уведомление, с което по-рано през деня Турция обяви, че удължава сеизмологичните си проучвания в Източно Средиземно море, съобщава в. "Катимерини".

След като няколко часа по-рано Турция обяви, че проучвателният й кораб "Оруч Реис" ще остане в района, където извършва изследвания, до 12 септември, гръцката хидрографска служба публикува предупреждение до моряците.

Гръцката страна твърди, че турският НАВТЕКС е незаконен, тъй като засяга район, попадащ в континенталния шелф на Гърция.

Гръцкото външно министерство коментира по повод на новия НАВТЕКС, че "Турция продължава отдадено да изпълнява ролята си на причинител на проблеми и елемент на нестабилност в региона".

"Гърция няма да бъде изнудвана. Разчитайки изцяло на международното право, морското право и правилата за добросъседски отношения, тя ще продължи да се стреми към споразумения за делимитиране на морските пространства с всяка една страна в региона", изтъква министерството.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини