Турция да изпълни решенията на съда, призова председателят на ЕСПЧ

Председателят на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ/ Роберт Спано призова Анкара да изпълни решенията на съда, предаде АФП. Спано отправи този призив по време на посещение в Турция, която предизвиква критики заради нарушения на човешките права.

По време на среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган председателят на ЕСПЧ Роберт Спано е припомнил "задължението на държавите да изпълняват решенията на съда", посочи ЕСПЧ в Туитър.

Правозащитници критикуват Турция, че пренебрегва решенията на ЕСПЧ в редица политически съдебни случаи, специално при този за Осман Кавала, турски меценат, държан в затвора по обвинение в "опит за сваляне на правителството", или за Селяхаттин Демирташ, кюрдски лидер, изпратен затвора по обвинение в "тероризъм".

Осман Кавала се намира в затвора от близо три години въпреки искане на ЕСПЧ за неговото освобождаване и оправдателна присъда от турски съд.

Селяхаттин Демирташ е в затвора от близо четири години, а ЕСПЧ поиска неговото освобождаване през 2018 г.

Анкара обосновава задържането на двамата в затвора с повдигане на нови обвинения.
При срещата с Ердоган председателят на ЕСПЧ е подчертал важността на независимостта на съдебната власт и свободата на словото, според съобщение, публикувано от ЕСПЧ.

Спано, който оглави ЕСПЧ през май, се очаква да бъде удостоен в петък с титлата почетен доктор на Истанбулския университет.

Новината за това предизвика критики, тъй като хиляди университетски преподаватели бяха засегнати от вълната на репресии, последвали опита за преврат през 2016 г.

"Не знам в каква степен е радостно да станеш почетен член на една институция, която е осъдила стотици университетски преподаватели на безработица и бедност, уволнявайки ги несправедливо", посочи в открито писмо до Спано Мехмет Алтан, писател и университетски преподавател.

Алтан, който бе обвинен за участие в опита за преврат и прекара в затвора близо две години, не можа да възвърне поста си в университета, въпреки че беше оправдан.

Емма Синклер-Уеб, директор на "Хюман райтс уоч" в Турция, изрази "изумлението" си, че Спано е приел този почетен докторат.

Турция е начело на страните, извършили най-много нарушения от създаването на ЕСПЧ през 1956 г., с 3224 осъдителни решения на ЕСПЧ.

След опита за преврат през 2016 г. много журналисти, университетски преподаватели, активисти и опозиционери бяха арестувани, а много медии бяха закрити.

Сега 92 журналисти се намират в турски затвори, според Платформата за независима журналистика.

"Посещение при подобни обстоятелства, насочено единствено към държавните институции, може да означава, че Вие толерирате това, което става в Турция", изтъкна Асоциацията за правата на човека в отворено писмо до Спано.

Той се очаква да се срещне в петък и събота с представители на турското гражданско общество, включително с председателя на Истанбулската адвокатска колегия.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини