Турция отрича за танкове по границата с Гърция

Твърденията, че турски танкове са разположени до гръцката граница, се оказаха неоснователни, съобщи Анадолската агенция късно в събота.

Според информация, получена от кореспондент на агенцията, прехвърлянето на танковете е било предварително планирано от турската втора армия, базирана в източния вилает Малатия.

Напрежението в Източното Средиземноморие се засили в последно време заради сондажните дейности на Турция, които според Гърция и Кипър нарушават техния суверенитет.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис преди дни настоя, че Турция трябва да се откаже от "заплахите" срещу страната му, ако ще започват преговори за намаляване на напрежението.

Гърция отрече късно вчера, че се е съгласила да проведе преговори с Турция при посредничеството на НАТО за деескалация на напрежението във връзка с морските граници и правата за проучване на газ. По-рано вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че двете съюзнички в НАТО "са се договорили да влязат в технически преговори в НАТО за установяване на механизми за избягване на военни конфликти, за да се намали рискът от инциденти в Източното Средиземноморие".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Od
    od
    7 0
    09:15, 6 сеп 2020
    Как беше. Нато ще опази мира. Мяуууу. Че те себе си не могат да опазят. Като кучета се ръфат.

Още новини

Последни новини