Двете най-големи банки у нас вече са въвели нулеви лихви върху депозитите

От няколко месеца двете най-големи по активи банки в България "Уникредит Булбанк" и "Банка ДСК", са понижили лихвите по депозитите до 0%. Размерът, близо до който са лихвите по влоговете и в останалите институции, е валиден за всички независимо в каква валута и за какъв срок са. Това съобщава в. "Сега".

Изданието посочва, че това е напълно очаквано при непрестанния спад на лихвите през последните години и обстоятелството, че от началото на 2016 г. основният лихвен процент, определян от БНБ е 0%, а пък този върху свръхрезервите на банките е дори отрицателен. По тази причина почти всички банки въведоха такси за съхранението на големите фирмени депозити от почти една година.

Изданието допълва, че депозите на гражданите засега са без такси за обслужване, внасяне и теглене на пари на падеж, но доходността от тях се облага с 8% данък. Често обаче влоговете са обвързани с разплащателни сметки, чиято такса за обслужване е минимум 2 лв. месечно. Така част от спестителите на практика плащат на банките за депозираните в тях средства, вместо да получават някаква доходност, допълва изданието.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини