СЗО: Пълен отказ от трансмазнини до 2023 г.

Изпълнителният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейсус потвърди, че тя се ангажира да премахне използването на трансмазнини в производството на храни до 2023 г., предаде ТАСС.

"Нашата цел да премахнем трансмазнините до 2023 г. не трябва да се отлага - каза той. - Във време, когато целият свят се бори с пандемията COVID-19, ние трябва да направим всичко възможно, за да защитим човешкото здраве. Това включва предприемането на всички възможни мерки за предотвратяване на неинфекциозни заболявания".

В доклад, публикуван в Женева, СЗО припомня, че "консумацията на индустриално произведени трансмазнини причинява според изчисленията около 500 000 смъртни случая от сърдечно-съдови заболявания годишно". Затова организацията оценява положително факта, че 58 държави "са приели закони, които до края на 2021 г. ще предпазят 3,2 милиарда души от тези вредни субстанции". В същото време над 100 страни все още трябва да предприемат стъпки за премахване на трансмазнините от храните.

Мерки за намаляване на употребата на трансмазнини са предприети главно в страни с високи доходи на глава от населението. Нито една от държавите с ниски доходи все още не е направила това.

СЗО стартира проекта REPLACE през юни 2018 г., който има за цел постепенно премахване на индустриално произведените трансмастни киселини от храната по света. Промишлено произведените трансмазнините се съдържат по-специално в маргарина, в претопеното масло гхи и често присъстват в сладкарски изделия, печива и пържени храни. Те често се използват в производството на храни, защото са с по-дълъг срок на годност.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини