Хиляди християни посрещнаха Кръстовден на Кръстова гора

Хиляди християни се стекоха и тази година на Кръстова гора в Родопите, където посрещнаха Кръстовден.

Богомолци от цялата страна запристигаха на святото място още от петък. Оповавайки се на преданията, че в нощта срещу празника на това място молитвите се чуват, в събота вечерта те отправиха своите желания към Господ, прославяйки и името му. Една голяма част от тях останаха през нощта под открито небе, където изслушаха празничната вечерня, а след това и празничната утрина, който започна в 23 часа и бе отслужена в храма "Покров на пресвета Богородица" от пловдивския митрополит Николай и свещеници. Рано тази сутрин на върха, където е поставен Светия Кръст, бе отслужен водосвет за здраве и просперитет на българския народ.

Името си местността е получила от легендата, че именно там, преди векове, е заровена частица от самия Кръст Господен и е причината за много целебни чудеса, които са се случили през годините.
Разказвайки помежду си за вече случили се чудеса за излекувани от тежки болести, хората очакваха чудото да влезе и в техния дом. Всеки от прекаралите нощта под открито небе казва, че е зареден с енергия, че е тук за поредна година и че пак ще се върне.

Едно от местата, където всички богомолци задължително посещават е металния кръст с разпятието, намиращ се след параклисите, посветени на 12-те апостола, където остават дар и се докосват до него отново с молитва за здраве. Поверието твърди още, че по целия връх има разпиляни камъчета с Христовия кръст, които отнасят със себе си.

Кръстов връх се намира в Родопите, на територията на община Лъки и се състои с манастирски комплекс с църквата "Покров на пресвета Богородица", църквата "Света Троица", комплекса "12-те Апостоли", състоящ се от 9 параклиса изгради от двете страни на пътеката към кръста с разпятието.
Според легендата на този връх се е издигал голям манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Пр
    Преподобният
    4 -1
    18:20, 14 сеп 2020
    Благословени да са всички, които прочетоха тази статия. Господ здраве да ви дава. Амин!
  • 2
    Ши
    Шинова
    0 0
    21:26, 14 сеп 2020
    Оправиха ли пътя до там? Пълен резил беше!! По помаклъка и тюрклюка на Родопите се асфалтира масово! Затова питам..дали умишлено не пренебрегват Кръстова гора!!
  • 3
    Ah
    Ahriman
    0 0
    22:00, 14 сеп 2020
    Кръстова гора е търговско тържище.
Последни новини