Парламентът прие на второ четене промени в Изборния кодекс за протоколите и отчитането на резултатите от машинното гласуване

Парламентът прие на второ четене промени в Изборния кодекс, свързани с данните в протоколите и с отчитането на резултатите от машинното гласуване.

Потвърдените гласове от машинното гласуване следва да са равни на броя на отпечатаните от системата контролни разписки, записаха депутатите.

В протоколите от секционните комисии вече ще се отбелязва общият брой на недействителните, сгрешените и унищожените бюлетини заедно, а не поотделно, както досега. Ще се посочва общо и броят на избирателите в списъците и тези, вписани допълнително.

Срещу тези текстове възразиха от левицата. Крум Зарков коментира, че сега ни се предлага да се нанесе удар и по прозрачността на изборите. Не може под прикритието на необходимостта от опростяване на протоколите да се скрие важна информация, каза той. Като погледнете протокола, вече няма да знаете колко избиратели са били в списъка и колко са дописани, даде пример Зарков. Той попита и защо управляващите не искат в протокола да се впише броят на неизползваните и на унищожените бюлетини.

Хамид Хамид /ДПС/ коментира, че "с един куршум - два заека: хем се опростява протоколът, хем се осигурява една служебна победа".

Анна Александрова /ГЕРБ/ обясни, че предложенията им за опростяване на протокола са съобразени със забележките в доклада на ЦИК и цитира, че броят на унищожените, сгрешените и трите вида недействителни бюлетини е пренебрежимо малък, за да се вписва отделно.

Крум Зарков я репликира, че когато от ЦИК казват, че не могат и не искат да се занимават с машините, управляващите не четат техните доклади, но когато казват, че не им се занимава да броят унищожените бюлетини - го приемат. Като няма да се вписват на отделен ред, как ще знаете дали са много или малко, попита риторично той и прогнозира, че след приемането на тези текстове още повече от протоколите ще бъдат сбъркани.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини