Шнобелова награда за Тръмп, Борис Джонсън и Путин (видео)

Връчиха тазгодишните Шнобели, фалшивите награди за съмнителни научни постижения, които ни разсмиват и карат да видим нещата от друг ъгъл.

Антрополог, който изпробва градска легенда, като създаде нож от замръзнали човешки изпражнения, и ентомолог, който откри, че паяците въздействат странно на учените, които изучават насекомите, са сред победителите през 2020 г.

Поради пандемията на коронавируса, 30-тата годишна церемония на Ig Nobel в четвъртък беше 75-минутна предварително записана вместо обичайното събитие на живо в Харвардския университет. Въпреки това тя успя да запази някои от традициите на събитието, включително истински лауреати на Нобелова награда да връчват Шнобелите.

"Това беше кошмар и ни отне месеци, но го направихме", казва Марк Абрахамс, редактор на списание "Annals of Improbable Research", основният спонсор на събитието.

Сред тазгодишните победители са и колекция от световни лидери, които мислят, че са по-умни от лекарите и учените, и екип от холандски и белгийски изследователи, които установяват защо дъвченето и други звуци, които хората издават, ни побъркват.

Ескимоският нож

Още в гимназията Метин Ерен бил очарован от историята на инуит в Канада (ескимос), който направил нож от собствените си екскременти. Историята е разказана и преразказана, но вярна ли е? Ерен и колегите му решили да разберат.

Ерен, асистент по антропология в държавния университет в Кент в Охайо и съдиректор на лабораторията за експериментална археология на университета, използва истински човешки изпражнения, замразени до минус 50 градуса по Целзий, и ги наточва до остър ръб. След това опитва да нареже месо с него.

"Ножовете от ако се провалиха ужасно", казва той в телефонно интервю. "Няма емпирична основа за тази фантастична история."

Изследването е малко грубо, но откроява важен момент: Има много истории, базирани на фалшиви или недоказани научно твърдения.

"Целта на това [изследване] беше да покаже, че доказателствата и проверката на фактите са жизненоважни", казва Ерен.

Ентомолозите са арахнофоби

Ричард Ветер печели Шнобел за своето изследване защо хората, които прекарват живота си в изучаване на насекоми, ги побиват тръпки от паяци.

Докладът му за ентомолозите арахнофоби излиза в списанието American Entomologist през 2013 г. Ветер, пенсиониран научен сътрудник и специалист по паяци, който е работил в отдела по ентомология в Университета на Калифорния в Ривърсайд, установил по време на работата си, че много любители на насекомите мразят паяците.

"Винаги ми се струваше смешно, че когато разговарях с ентомолози за паяци, те казваха нещо като "О, мразя паяците!", казва той в телефонно интервю.

Той открива, че много любители на насекомите са имали негативно преживяване с паяк, включително ухапвания и кошмари. Фактът, че паяците често са космати, бързи, безшумни и имат всичките тези зловещи очи, кара ентомолозите да откачат, казва той.

По-умни от лекарите и учените

Тазгодишният Шнобел за медицинско образование се споделя от група световни лидери, включително президента на САЩ Доналд Тръмп, британския премиер Борис Джонсън и руския президент Владимир Путин за отношението им към пандемията.

"Всички те са личности, които сметнаха, че тяхната преценка е по-добра от преценката на хората, които цял живот са изучавали това, и упорито настояваха [че са прави]", каза Абрахамс.

Абрахамс положил усилия световните лидери да приемат наградите си, но без успех. "За тях би било забавно да участват", казва той.

Шумовете, които другите издават

Дамиан Денис и колегите му спечелиха Шнобел в медицината, като пионер в нова психиатрична диагноза - мизофония, непоносимост към шумовете, които другите издават.

Денис, професор в Университета на Амстердам в Холандия и психиатър, който се специализира в пациенти с тревожност, компулсивни и импулсивни разстройства, е вдъхновен от бивш пациент, който толкова се вбесява от хора, които кихат, че иска да ги убие.

За да спазят традицията истински носители на Нобелова награда да връчват Шнобелите, организаторите прилагат малко видеомагия. Всеки победител получил инструкции как да сглоби собствената си награда. За да изглежда така, сякаш истинските нобелови лауреати ги връчват, те подават наградите извън екрана, а победителят посяга към екрана, за да приеме... сглобената от него.

Както обикновено, повечето победители приветстваха признанието, което идва с Шнобеловата награда.

Ерен присъствал на церемонията на наградите през 2003 г., когато бил студент в Харвард, така че е развълнуван, че най-накрая е спечелил Шнобел. "Честно казано, това е сбъдната мечта", каза той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини