22 °C

Ангел Кунчев ще поиска 2 месеца удължаване на извънредната епидемична обстановка

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановска до края на ноевмри.

Той отговори на въпрос на news.bg дали обмисля вариант да поиска повторно увеличаване на извънредната епидемична обстановка предвид повишаването на заразените с COVID-19.

Кунчев подчерта, че нови мерки не се предвиждат, освен тези, които действат в момента.

Доц. Ангел Кунчев посочи, че непрекъснатото удължаване на извънредната епидемична обстановка всеки месец от една страна отнема ресурс с ъпдейтване на документите, а от друга това, което очакваме не е оптимистично. Той открои три причини за неоптимистичните насоки - стартът на учебната година, започващата вълна на коронавирус в Южна Европа и възможността за присъединяване на нови респираторни вируси в следващите месеци.

"Така че според мен, ако Министерски съвет приеме, по-удачно би било този път да удължим извънредната епидемична обстановка до края на ноември", категоричен бе доц. Кунчев.

Мерки като ограничаване на цели градове и спиране на движението надали някога могат да се върнат, освен ако не се получи крайна ситуация, като тази в Израел - с висока заболяемост и почти пълна парализа на държавата за три седмици, изтъкна той.

Доц. Кунчев се надява на прогнозата за ваксините срещу коронавирус да пристигнат в средата на октомври месец при личните лекари.

Той посочи, че здравната система никога на 100% няма да бъде готова с висок пик на коронавируса, но е много по-готова отпреди 3-4 месеца. Когато навреме се намесим и вземем отношение, в рамките на седмица нещата се нормализират, увери доц. Ангел Кунчев.

Той се надява, че хората постепенно ще свикнат да живеят с вируса и че той се предава. Нашата цел е болните да са малко и да можем да осигурим на всички навременно лечение, настоя здравният инспектор.

Във връзка с новозаразените случаи три дни след началото на учебната година доц. Кунчев уточни, че случаите на заразени в училищата не са в резултат на започване на работата на училищата, а това са случаи, които идват от обществото. Процес на предаване на заразата ще има, но ще стане факт след седмица или десет дни, предупреди здравният инспектор.

По думите му това в известна степен е полезна тренировка за реалните случаи на предаване на болестта в училище. Кунчев обаче е оптимист, че с организацията, която се създава в училищата случаите на коронавирус ще бъдат изключение, а не практика.

Той се ядоса на родителите, които протестират за това, че не иска децата им да носят маски. "Да правят каквото искат, ние като лекари им казваме какво да правим, за да пазим техните деца. Който не иска да пази здравето им, да ги пуснат да обикалят по болниците. Стигнахме един предел на разумното говорене, който вече е минал - няма научна организация, която да твърди, че маските са излишни. Носенето на маски 30-40 минути в училище не създава никакви затруднения и заплахи за здравето. За мен този въпрос е приключил", категоричен бе доц. Кунчев.

Той не може да чака 200 деца да се разболеят от коронавирус, за да бъдат прекратени занятията в училищата. Разбира се, че ще ги прекратим по-рано, даде да се разбере доц. Кунчев.

Родителите на карантинираните деца също ще бъдат наблюдавани. България след едно плато на висока заболяемост през август постигна значително намаление и в момента е на 23-то място сред страните в Европейския съюз, посочи здравният инспектор. Много е динамична ситуацията и никой не може да предвиди какво може да се случи оттук нататък, призна Кунчев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Д-
  Д-р Коронов
  2 -1
  15:57, 18 сеп 2020
  На устата
  • Д-
   Д-р Тиква
   0 0
   18:02, 18 сеп 2020
   Шест милиона тулупи на устите.
 • 2
  Па
  Панетюф Теню ут Гереня
  0 0
  18:03, 18 сеп 2020
  То.о маришки самсар ни може самичък да поисква кот и да е, казали са му да поиска и поисква на момента кот са му казали да иска. Той сами ни са нъима нищо да иска.

Хороскоп за 23.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
23 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
23 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
23 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
23 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
23 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
23 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
23 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
23 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
23 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
23 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
23 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
23 окт 2020
Последни новини