Изследване откри друга математика в мярката 60/40 и намаляването нa безработицата

Изплатени са компенсации на 8976 фирми по мярката 60/40 до 2 септември. Одобрени са и са преведени суми за 172 000 души. Това каза икономистът Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в Националния пресклуб на БТА в петък, относно социалните мерки за справянето с кризата, породена от COV-19. Тя представи резултатите от изследване на КТ "Подкрепа" и Фондация Фридрих Еберт България" за резултатите от мярката 60/40.

Някои от фирмите, които са получили компенсации, впоследствие са върнали 33 000 лева по различни причини и не е ясно дали от тези 172 000 души трябва да се "извади" число, затова максималният брой на хората, които са получили компенсации по мярката, е 172 000, каза Григорова.

Общият размер на сумата по мярката 60/40 в първия вариант от 13 март до 30 юни е 185 500 000 лева, въпреки че в началото на прилагането на мярката правителството е обявило, че заделя 1 млрд. лева и има готовност за прехвърляне в НОИ на още 500 млн. лева. Това означава, че са използвани около 15 процента от средствата по мярката, заяви Григорова.

Тя оспори резултатите от правителствения анализ, в който по думите й се твърди, че увеличението на безработните намалява, след като влиза постановлението на МС за мярката 60/40. Сериозният пик на увеличение на безработните обаче е бил след 31 март, когато вече действа това постановление, каза тя.

Резултатите показват, че 35% безработни през юни са се върнали на старото си работно място.

Според Григорова това означава, че работодателят е принудил работниците си да прекратят договорите си по взаимно съгласие, защото в противен случай ще дължи обезщетения. Работниците са отишли в бюрата по труда. Получавали са по 180 лв., защото към момента приблизително толкова е обезщетението за безработица при прекратяване на трудовите правоотношения по взаимно съгласие.

Тези хора обаче в следващите три години няма да имат право на нормално обезщетение за безработица. Ако икономическата ситуация отново стане по-тежка, те ще останат без всякакви средства.

"Ако мярката 60/40 беше достатъчно работеща, тези хора няма да си тръгнат и да съществуват със 180 лева.", каза Григорова.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ко
    Конкурент
    0 0
    13:14, 23 сеп 2020
    Тази мярка е неефективна.Тя подпомага фирми,които въобще не са засегнати от вируса.С нея се източват пари за ,,нашите фирми,които на всичко отгоре получиха и подпомагане по,,Иновации и конкурентноспособност,,В същото време затруднените фирми трябва да обслужат бюджета,за да се преразпределят парите към правилните фирми,които подменяйки човешкия ресурс ползват тази мярка втори път.От списъците на НОИ се вижда,че те всички са на минимална заплата,което е абсурдно.По -скоро ИА ГИт трябва да ги провери за двойна ведомост.Те не си изпратиха персонала в АЗ,защото там щяха да получат минимума.В България в момента се прахосват пари под предлог вирус за каквото се сетиш Да видим колко ще станат милионерите покрай маските/парцалите/,с които задължиха населението и работодателите без някой да извади стандартите и регламентите за тях,за да се знае какви точно трябва да са.
Последни новини