11 °C

Досиетата FinCEN: Съдружник на Путин изпира милиони чрез британска банка

Един от най-близките приятели на руския президент Владимир Путин може да е използвал четвъртата по големина банка във Великобритания за пране на пари. Това показват изтеклите досиета FinCEN, пише Би Би Си. 

Става въпрос за милиардера Аркадий Ротенберг, на когото бяха наложени финансови ограничения от САЩ и ЕС през 2014 г. Това означава, че западните банки могат да се изправят пред сериозни последици за правенето на бизнес с него.

От банка Barclays казват, че са изпълнили всички свои законови и регулаторни задължения.

Изтичането на поверителни документи разкрива как компаниите, за които се смята, че са контролирани от Ротенберг, са пазели тайни сметки. Документите, известни като FinCEN Files, са били видени от Би Би Си. 

През март 2014 г. САЩ наложиха икономически санкции на Русия след анексирането на Крим в Украйна.

Министерството на финансите определи 68-годишния Ротенберг и 63-годишния му брат Борис за "членове на вътрешния кръг на управляващите". Тренирали са в един клуб по джудо с Владимир Путин.

През последните години компаниите на Аркадий Ротенберг печелят обществени поръчки в Русия за изграждане на пътища, газопровод и електроцентрала. Министерството на финансите на САЩ заяви, че братята "са подкрепили любими на Путин проекти" и "са направили милиарди долари от договори за Газпром и зимните олимпийски игри в Сочи, осигурени им от Путин". 

През 2018 г. санкциониран беше и синът на Аркадий - Игор. Целта на санкциите е лицата да не оперират в западната финансова система. И все пак изглежда, че семейството продължава да трансферира пари във Великобритания и САЩ, пише Би Би Си. 

Изкуство и пране на пари

През 2018 г. банката Barclays открива сметка на компанията Advantage Alliance. Изтеклите документи показват, че компанията е прехвърлила 60 млн. паунда между 2012 и 2016 г. Много от сделките са се случили след санкциите на братята Ротенберг. През юли тази година американският сенат обвини Ротенберг, че тайно купува скъпо изкуство, за да избегне глобите. 

Американски следователи стигат до заключението, че има сериозни доказателства, че Advantage Alliance е собственост на Аркадий Ротенберг и че компанията е използвала сметката си в Barclays, за да купува изкуство за милиони. В доклада се отбелязва, че "секретността, анонимността и липсата на регулация създават среда за пране на пари и избягване на санкции". Аукционните къщи в САЩ и Великобритания "не успяват да зададат основни въпроси" относно купувачите, се посочва още в доклада.

Аркадий е платил 7,5 милиона долара за картината на Рене Магрит „La Poitrine“.

Сметката е закрита

През април 2016 г. Barclays започна вътрешно разследване на множество клиенти, за които се подозира, че са свързани с Ротенберг. Шест месеца по-късно банката закрива сметката на Advantage, след като се опасява, че чрез нея се изпират пари. Досиетата FinCEN показват, че други сметки със съмнителни връзки с Ротенберг остават отворени до 2017 г. Една от тези компании е Ayrton Development Limited. Банката стига до извода, че истинският собственик на Ayrton е именно Ротенберг. 

От Barclays не коментират колко сметки подозират, че са собственост на 68-годишния милиардер. "Като се има предвид, че подаването на SAR само по себе си не е доказателство за някаква неправомерност, бихме прекратили взаимоотношенията с клиенти само след внимателно и обективно разследване и анализ на доказателствата, балансирайки потенциалните подозрения за финансови престъпления с риска от "дебанкиране", казват от банката пред Би Би Си. 

Семейството на Ротенберг е отказало коментар. 

Аферата FinCEN представлява изтичане на 2657 документа, в основата на които са 2100 доклада за подозрителна дейност или SAR. Течът показва как са прани пари през някои от най-големите банки в света.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
24 окт 2020
Последни новини