Напрежение заради предлагания от ЕК "механизъм за задължителна солидарност" по миграционните въпроси

Две седмици сред пожара в претъпкания с бежанци лагер Мория на гръцкия остров Лесбос, превърнал се в символ на провала на европейската миграционна политика, Европейската комисия представя днес своето предложение за реформа на механизма за предоставяне на убежище в ЕС. Въпросът поражда напрежения сред страните членки, предаде Франс прес.

Така наречения нов Пакт за миграцията и предоставянето на убежище ще бъде представен днес от европейската комисарка по вътрешните дела Илва Йохансон. Тя защитава идеята за "механизъм за задължителна солидарност" по миграционните въпроси между страните членки и иска да ускори процеса на връщане в страните на произход на мигрантите, които не са получили право на убежище.

Пактът ще бъде представен пет години след миграционната криза, разтърсила ЕС през 2015 г. и в момент, в който броят на незаконните мигранти, идващи в ЕС спадна на 140 000 души за изминалата година.
В речта си за състоянието на съюза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви намерение да бъде заменен Дъблинския регламент, който е стълб на настоящата миграционна политика на ЕС. Фон дер Лайен иска да го замени с нова европейска система за управление на миграцията.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини