Най-голямата пирамида в света е скрита под един хълм

Изображение 1 от 3

    Когато става дума за велики пирамиди, името на Хеопсовата се спряха най-често. Не далеч от град Пуебла в Мексико обаче се намира скрит храм, който не само, че се е извисява над египетските пирамиди, но и разказва една доста интересна история за испанските конквистадори, пише iflscience.

    Голямата пирамида от Чолула, известна на местните като Tlachihualtepetl (изградена от човека планина) се извисява на 66 метра височина. Широчината й е 45- метра. Нейният обем е близо два пъти по-голям от този на Хеопсовата пирамида – най-голямата от трите прословути пирамиди в Гиза.

    Въпреки че археолозите все още не са сигурни кой точно е построил мистериозния комплекс в Мексико, те са единодушни, че е издигнат около 300 г. пр. н.е.

    Зария Горвет разказва пред BBC Future, че през октомври 1519 г. ацтекския град Чолула е бил плячкосан от испански нашественици. Инвазията е убила 10 процента от населението на селището. Голяма част от местността е била ограбена и изпепелена. Като признак на испанската доминация и идването на християнството, испанците издигат католическа църква на върха на най-големия хълм в града. Или поне те са си мислили, че това е било хълм.

    Всъщност, църквата е построена върху колосална пирамида. Нещо повече – данните показват, че това е най-големият монумент, издиган някога. Според легендите местните са покрили постройката с кал, когато са чули за идването на испанските нашественици.

    Истината обаче най-вероятно е по-различна. Строителите просто са използвали кирпичени тухли. Районите на Мексико са били пропити от влага. Съответно – подобни тухли са могли да запазват влагата в себе си и да не изсъхват с години. Малко по малко по тях са започнали да никнат тропически растения и скоро храмът е бил изоставен.

    Днес пирамидата остава – заровена от местния хълм. Така, както е била векове наред. А единствените й обитатели са множеството туристи, археолози и любопитни пътешественици, бродещи из дългите й тунели.

    Източник: obekti.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини