ЕС не признава инагурацията и мандата на Лукашенко за легитимни

Съветът на Европа излезе със специална декларация след тайното встъпване в длъжност на Лукашенко с която потвърждава, че не признава резултатите от изборите в Беларус и заявява, че ще преразгледа отношенията с тази страна.

В документa, озаглавен "Беларус: Декларация на върховния представител от името на Европейския съюз относно т. нар. "инагурация" на Александър Лукашенко", се казва:

"ЕС отново заявява, че президентските избори в Беларус на 9 август не бяха нито свободни, нито честни. Европейският съюз не признава техните фалшифицирани резултати. На тази основа, така нареченото "встъпване в длъжност" на 23 септември 2020 г. и новият мандат, обявен от Александър Лукашенко, нямат никаква демократична легитимност.

Тази "инагурация" директно противоречи на волята на голяма част от белоруското население, изразено в многобройни, безпрецедентни и мирни протести след изборите, и служи само за задълбочаване на политическата криза в Беларус.

Позицията на Европейския съюз е ясна: белоруските граждани заслужават правото да бъдат представлявани от тези, които те свободно изберат чрез нови приобщаващи, прозрачни и достоверни избори.

Впечатлени сме и трогнати от смелостта на белоруския народ, който продължава да демонстрира мирно за демокрация и за своите основни права, въпреки жестоките репресии на беларуските власти. Ние сме солидарни с тях и напълно подкрепяме тяхното демократично право да избират своя президент чрез нови свободни и честни избори под надзора на ОССЕ / СДИПЧ.

В светлината на настоящата ситуация ЕС преразглежда отношенията си с Беларус."

САЩ, Украйна и Канада вече завиха, че не признават Лукашенко за президент на Беларус. Словакия беше първата от страните в ЕС, която заяви, че той не е легитимен. Представителят на германския кабинет министър Щефен Зайберт по-рано заяви, че Лукашенко не може да разчита на демократична легитимност.

Инагурацията на Александър Лукашенко се състоя в Двореца на независимостта в Минск на 23 септември. Церемонията не бе предавана по телевизионните канали, властите до последно криеха нейната дата.

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    За
    Запрян
    1 -1
    10:20, 24 сеп 2020
    Аз пък не признавам ЕС за легитимна организация. Това е съюз от джендъри, корумпирани бюрократи и античовеци.
    Лукашенко е единствения политик в света, който отказа на МВФ и Световната банка да играе цирка с Коронавируса, затова сега го атакуват.
  • 2
    Ре
    РЕЗУН РЕЗЕЦА
    0 0
    16:51, 24 сеп 2020
    Прасолан с парите на беларусите плащаше на евро прасетата, да се угояват и да си грухтят весело.
    Естествено че трябва да се смачка тоя мръсен, безсърдечен лукашенко!!!
    Той на прасешкото меню да посега!
    Гад мръсен!
    Не го признаваме!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 3
    Ев
    ЕВРО/КОЛХОЗНА СВИНКЯ
    0 0
    16:55, 24 сеп 2020
    Тя европа голяма, ама и прасета много на хранилката ;) вместо жилища за беларусите, лукашенко да задели пари за нас и ще го признаеме :)
Последни новини