Управляващите центристи в Румъния с победа на местните избори

Управляващите центристи в Румъния са водещата партия на провелия се в неделя местен вот, включително и в столицата, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на екзит пол.

Либералите увеличават шансовете за формиране на следващото правителство след парламентарния вот на 6 декември.

Местният вот е тест за популярността на правителството на малцинството на премира Лудовик Орбан преди националните избори.

Това е историческа победа за нашата партия, най-грандиозният резултат в нашите 30 посткомунистически години. Благодаря на румънците за защитата на демокрацията с участието на избори по време на пандемията, каза Орбан в реч след победата.

Опозиционните социалдемократи изгубиха властта миналата година и подкрепата им се стопи наполовина от 2016 г. след опити за политическа намеса в съдебната власт.

"За първи път ние победихме социалдемократите, и то толкова решително. Това е предпоставка за либерално правителство през следващите 4 г.", отбеляза Орбан. Позовавайки се на непълни данни, Орбан обяви, че партията му е спечелила 1500 кметски места в страната или около 50% от всички места.

Резултатите показват, че математикът Никушор Дан, подкрепян от либералите и съюз от опозиционни партии, печели в Букурещ с 47% срещу кмета Габриела Фиря от Социалдемократическата партия, която получава 39%.

Преди гласуването социалдемократите държаха 55% от кметските места в Румъния, а либералите на Орбан контролираха 33%.

Политолози коментират, че изборите са мобилизирали по-младите избиратели, вбесени от корупцията в Румъния.

Местните избори в балканската държава са важни, тъй като общините контролират голяма част от бюджетните приходи и имат достъп до еврофондовете.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини