8 °C

Най-мощната магнитна буря през 2020 г. е регистрирана през нощта на 28 септември

Изображение 1 от 2

  Най-силната магнитна буря през 2020 г. е регистрирана през нощта на 28 септември от почти всички магнитни обсерватории, работещи в средни и високи ширини, предаде ТАСС.

  Това се съобщава на официалния сайт на физическия институт "П. Н. Лебедев" на Руската академия на науките.
  "Флуктуациите в магнитното поле започнаха три дни преди пика, на 24-25 септември. По това време индексът на геомагнитната активност се увеличи рязко от спокойно ниво 1-2, както беше предимно през последните месеци, до 4-5 - стойности, съответстващи на нарушеното магнитно поле, а също и бури на слабо ниво. В такова състояние магнитното поле на Земята остана три дни до нощта на 27 срещу 28 септември, когато амплитудата на колебанията се удвои приблизително до стойности, съответстващи на нивото на скала 6" - пише на сайта.

  "Тази стойност е рекордна от октомври 2019 г. На 25-26 октомври миналата година бяха регистрирани смущения със сравнима амплитуда" - се казва в съобщението.

  Магнитните бури по своята същност представляват колебания в земното магнитно поле. Основната им причина са явления на Слънцето - изригвания и други експлозии, водещи до изпускането на материята в междупланетното пространство. Именно тези маси на материята, преминавайки разстоянието от Слънцето до Земята, се сблъскват с магнитното поле на Земята и причиняват неговите колебания и в резултат на това бури.

  Втората причина за бурите, която играе най-важната роля по време на ниска слънчева активност, е промените в скоростта на слънчевия вятър. Слънчевият вятър е поток от плазма, който достига до Земята и е в равновесие с магнитното й поле. Ако скоростта на слънчевия вятър се промени, с него и магнитното поле на Земята губи своята стабилност. Именно този механизъм е причина за сегашната магнитна буря. Понастоящем Земята в своето орбитално движение преминава през обширен район на смущения в слънчевия вятър със сложна структура на скоростта и плътността.

  Локалните увеличения на скоростта на вятъра достигат 700-800 км/сек, при средна скорост почти два пъти по-ниска. Постоянните промени в плътността и скоростта непрекъснато разтърсват земното магнитно поле, което се проявява в много силна променливост на геомагнитната ситуация през последните дни.

  Геомагнитна активност снощи най-вероятно е свързана с преминаването на планетата през най-силното смущение. Възможно е това да е центърът на плазмения поток. Тази активност достига своя връх в 2 часа през нощта днес. В рамките на 10 часа след това амплитудата на трептенията постепенно намалява, тоест полето сега се стабилизира, но геомагнитната ситуация остава нарушена, без да се характеризира като буря. 

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
  27 окт 2020
  Последни новини