Национална кампания за изследване и лечение на последиците при излекуваните от COVID-19

Български Кардиологичен Институт организира Национална кампания за изследване и лечение на последиците при излекуваните от COVID-19

При 71 на сто от оздравелите се установява високочувствителен Тропонин T (hsTnT) над 3 pg/mL, което е маркер за увреда на сърдечния мускул. При прекаралите COVID-19 може да се наблюдава понижена левокамерна фракция на изтласкване и увеличен левокамерен обем.

При 78 на сто от тях се установяват ритъмнопроводни нарушения при провеждане на сърдечносъдово ядреномагнитно резонансно изследване. При биопсия на ендомиокарда на пациенти, излекувани от COVID-19, DZHK Zentrum към Universitatsklinikum Frankfurt установява и докладва миокардна патология и активен, персистиращ след прекараната инфекцията миокарден възпалителен процес.

При 7-20 на сто от пациентите се установява миокардит или увреждане на миокарда, които влошават значително дългосрочната прогноза за пациента. При някои пациенти се наблюдава и остър коронарен синдром.

В пика на пандемията повече от 50 на сто от пациентите с действителен и прогресиращ инфаркт на миокарда изобщо не са потърсили специализирана спешна помощ.

Между 25 и 50 на сто от пациентите с COVID-19 развиват сърдечна недостатъчност, което ги инвалидизира и намалява продължителността на живота им.

Около 17 на сто от всички пациенти развиват аритмия или изпадат в състояние на внезапна сърдечна смърт.

При 45-65 на сто от пациентите се наблюдават промени в коагулацията и повишен риск от тромбози.

Почти всички пациенти съобщават за дългосрочни симптоми на силна умора и пристъпи на задух, което често е еквивалент на сърдечна недостатъчност.

От началото на COVID-19 пандемията в България са регистрирани 796 смъртни случая, а излекувани от инфекцията са над 14 000 души.

"Най-големият враг на сърцето е на първо място страхът от COVID, а след това и самият COVID-19".

Националната кампания: Същността на кампанията за установяване на последиците върху сърцето и сърдечносъдовата система при пациенти, излекувани от COVID-19, е скрининг и по-нататъшно лечение. Специалистите кардиолози на Българския Кардиологичен Институт ще извършват безплатни консултации, диагностика и лечение на всички пациенти от цялата страна, преболедували COVID-19. Кампанията е напълно безвъзмездна, доброволна и насочена към предоставяне на специализирана грижа и високотехнологична диагностика.

Цел на кампанията: Установяване на последствията от инфекцията върху сърдечносъдовата система, диагностика, лечение, дългосрочно проследяване и адекватни действия за подобряване на качеството на живот.
Времетраене на кампанията: безсрочна - Кампанията ще стартира официално в Световния ден на сърцето, 29 септември 2020 г., първоначално в общините и областите Плевен, Велико Търново, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Стара Загора и София, където БКИ е установил модерни и високотехнологични болници и медицински центрове. След това ще бъдат обхванати всички други общини и населени места.

Координатори на кампанията са г-жа Ани Иванова /02 4026406/ и г-жа Илияна Боянова /02 4026533/.

Защо национална, безплатна и безсрочна кампания?

Социалният ефект от провеждането на инициативата лесно може да се открие в националната официална статистика: По данни на Единния информационен портал, от началото на COVID-19 пандемията до момента в България са регистрирани 20 055 случая на заболели, към момента излекуваните са 14 176 души, като най-засегнатата възрастова група е 50-59 г. - 3764 души. Следват възрастните лица между 40 и 49 години и 30-39-годишните. Именно това са българите в активна трудова възраст. Последните научни съобщения от Европа и Съединените щати алармират за персистиращи изменения на сърдечносъдовата система, хронична умора и отпадналост. Те са почти винаги резултат от сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, ритъмно-проводни нарушения и др.

Не по-малко тревожна е дългогодишната статистика на сърдечносъдовите заболявания.

Всяка година те причиняват близо 1/3 от всички смъртни случаи на земята (над 17 млн. живота годишно). Ако ръстът в стойностите продължи със същия темп, към 2030 г. над 23 млн. души годишно ще умират от сърдечни заболявания. В Европа тези диагнози причиняват 47 на сто от смъртността (52 на сто при жените и 42 на сто при мъжете). В България също, сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смърт. Основни проявления са исхемична болест на сърцето и инсулт. У нас процентът е дори още по-висок - над 60% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечносъдови заболявания.

Най-засегнати са хората над 55-годишна възраст - 91 на сто от случаите. Въпреки че рискът е по-голям при населението в по-напреднала възраст, случаите на инфаркти и инсулти сред младите хора до 35 години тревожно нарастват. Прекараната COVID инфекция безспорно влошава показателите на сърдечно болните и допълнително затруднява лечението.

Натрупването на допълнителни рискови фактори като наднормено тегло, тютюнопушене, ниска физическа активност, стрес, нездравословно хранене, пропускането на редовните профилактични прегледи и изследвания водят до загуба на живот и влошаване качеството на живота.

За Български Кардиологичен Институт:
Българският Кардиологичен Институт е водеща организации за кардиологично лечение в Югоизточна Европа. Институтът управлява най-голямата и бързо развиваща се медицинска група у нас, която се състои от 7 високотехнологични специализирани болници в градовете Плевен, Варна, Бургас, Ямбол, Велико Търново, Шумен и 8 медицински центъра за доболнична помощ. Лечебните заведения на БКИ в големите областни центрове покриват 2/3 от пациентския поток и три четвърти от територията на страната. БКИ осигурява на българското население ежедневен и денонощен достъп до висококачествена и специализиран медицинска помощ на водещо европейско ниво. БКИ е уникален за страната в развитието на съвременна научна, учебна и лечебна дейност в областта на кардиологията, кардиохирургията, неврохирургията, неврологията, съдовата хирургия, а от началото на 2021 г., с подготвените в Европа и Съединените щати лекари и в онкологията, хирургията, ортопедията, генетиката, имунологията, лъчетерапията и радиохирургията. Уникалният за България Гама нож е в напреднал процес на изпитване и калибриране.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини