10 °C

Национална кампания за изследване и лечение на последиците при излекуваните от COVID-19

Български Кардиологичен Институт организира Национална кампания за изследване и лечение на последиците при излекуваните от COVID-19

При 71 на сто от оздравелите се установява високочувствителен Тропонин T (hsTnT) над 3 pg/mL, което е маркер за увреда на сърдечния мускул. При прекаралите COVID-19 може да се наблюдава понижена левокамерна фракция на изтласкване и увеличен левокамерен обем.

При 78 на сто от тях се установяват ритъмнопроводни нарушения при провеждане на сърдечносъдово ядреномагнитно резонансно изследване. При биопсия на ендомиокарда на пациенти, излекувани от COVID-19, DZHK Zentrum към Universitatsklinikum Frankfurt установява и докладва миокардна патология и активен, персистиращ след прекараната инфекцията миокарден възпалителен процес.

При 7-20 на сто от пациентите се установява миокардит или увреждане на миокарда, които влошават значително дългосрочната прогноза за пациента. При някои пациенти се наблюдава и остър коронарен синдром.

В пика на пандемията повече от 50 на сто от пациентите с действителен и прогресиращ инфаркт на миокарда изобщо не са потърсили специализирана спешна помощ.

Между 25 и 50 на сто от пациентите с COVID-19 развиват сърдечна недостатъчност, което ги инвалидизира и намалява продължителността на живота им.

Около 17 на сто от всички пациенти развиват аритмия или изпадат в състояние на внезапна сърдечна смърт.

При 45-65 на сто от пациентите се наблюдават промени в коагулацията и повишен риск от тромбози.

Почти всички пациенти съобщават за дългосрочни симптоми на силна умора и пристъпи на задух, което често е еквивалент на сърдечна недостатъчност.

От началото на COVID-19 пандемията в България са регистрирани 796 смъртни случая, а излекувани от инфекцията са над 14 000 души.

"Най-големият враг на сърцето е на първо място страхът от COVID, а след това и самият COVID-19".

Националната кампания: Същността на кампанията за установяване на последиците върху сърцето и сърдечносъдовата система при пациенти, излекувани от COVID-19, е скрининг и по-нататъшно лечение. Специалистите кардиолози на Българския Кардиологичен Институт ще извършват безплатни консултации, диагностика и лечение на всички пациенти от цялата страна, преболедували COVID-19. Кампанията е напълно безвъзмездна, доброволна и насочена към предоставяне на специализирана грижа и високотехнологична диагностика.

Цел на кампанията: Установяване на последствията от инфекцията върху сърдечносъдовата система, диагностика, лечение, дългосрочно проследяване и адекватни действия за подобряване на качеството на живот.
Времетраене на кампанията: безсрочна - Кампанията ще стартира официално в Световния ден на сърцето, 29 септември 2020 г., първоначално в общините и областите Плевен, Велико Търново, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Стара Загора и София, където БКИ е установил модерни и високотехнологични болници и медицински центрове. След това ще бъдат обхванати всички други общини и населени места.

Координатори на кампанията са г-жа Ани Иванова /02 4026406/ и г-жа Илияна Боянова /02 4026533/.

Защо национална, безплатна и безсрочна кампания?

Социалният ефект от провеждането на инициативата лесно може да се открие в националната официална статистика: По данни на Единния информационен портал, от началото на COVID-19 пандемията до момента в България са регистрирани 20 055 случая на заболели, към момента излекуваните са 14 176 души, като най-засегнатата възрастова група е 50-59 г. - 3764 души. Следват възрастните лица между 40 и 49 години и 30-39-годишните. Именно това са българите в активна трудова възраст. Последните научни съобщения от Европа и Съединените щати алармират за персистиращи изменения на сърдечносъдовата система, хронична умора и отпадналост. Те са почти винаги резултат от сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, ритъмно-проводни нарушения и др.

Не по-малко тревожна е дългогодишната статистика на сърдечносъдовите заболявания.

Всяка година те причиняват близо 1/3 от всички смъртни случаи на земята (над 17 млн. живота годишно). Ако ръстът в стойностите продължи със същия темп, към 2030 г. над 23 млн. души годишно ще умират от сърдечни заболявания. В Европа тези диагнози причиняват 47 на сто от смъртността (52 на сто при жените и 42 на сто при мъжете). В България също, сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смърт. Основни проявления са исхемична болест на сърцето и инсулт. У нас процентът е дори още по-висок - над 60% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечносъдови заболявания.

Най-засегнати са хората над 55-годишна възраст - 91 на сто от случаите. Въпреки че рискът е по-голям при населението в по-напреднала възраст, случаите на инфаркти и инсулти сред младите хора до 35 години тревожно нарастват. Прекараната COVID инфекция безспорно влошава показателите на сърдечно болните и допълнително затруднява лечението.

Натрупването на допълнителни рискови фактори като наднормено тегло, тютюнопушене, ниска физическа активност, стрес, нездравословно хранене, пропускането на редовните профилактични прегледи и изследвания водят до загуба на живот и влошаване качеството на живота.

За Български Кардиологичен Институт:
Българският Кардиологичен Институт е водеща организации за кардиологично лечение в Югоизточна Европа. Институтът управлява най-голямата и бързо развиваща се медицинска група у нас, която се състои от 7 високотехнологични специализирани болници в градовете Плевен, Варна, Бургас, Ямбол, Велико Търново, Шумен и 8 медицински центъра за доболнична помощ. Лечебните заведения на БКИ в големите областни центрове покриват 2/3 от пациентския поток и три четвърти от територията на страната. БКИ осигурява на българското население ежедневен и денонощен достъп до висококачествена и специализиран медицинска помощ на водещо европейско ниво. БКИ е уникален за страната в развитието на съвременна научна, учебна и лечебна дейност в областта на кардиологията, кардиохирургията, неврохирургията, неврологията, съдовата хирургия, а от началото на 2021 г., с подготвените в Европа и Съединените щати лекари и в онкологията, хирургията, ортопедията, генетиката, имунологията, лъчетерапията и радиохирургията. Уникалният за България Гама нож е в напреднал процес на изпитване и калибриране.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
31 окт 2020
Последни новини