8 °C

НАСА открила фосфин на Венера преди десетилетия, твърдят учени

Ако съществува живот на Венера, НАСА може да го е открила за първи път през 1978 г. Но откритието остава незабелязано в продължение на 42 години.

Животът на Венера все още е далеч не е доказан. Но има причина идеята да бъде възприета сериозно. На 14 септември екип от учени направи бомбастично съобщение в списание Nature Astronomy. Използвайки телескопи, те откриха фосфин - токсичен газ, отдавна смятан за възможен признак на извънземен микробен живот, в горната част на гъстата атмосфера на планетата.

Откритието е забележително в търсенето на живот на други места в Слънчевата система, което фокусира вниманието най-вече върху Марс и няколко от луните на Юпитер и Сатурн.

Междувременно Венера, гореща и отровна, дълго време се смяташе за твърде негостоприемна, за да може да оцелее каквото и да е. Но сега, ровейки из архивни данни на НАСА, Ракеш Могул, биохимик от Cal Poly Pomona в Калифорния, и колеги откриват намек за фосфин в данните от Pioneer 13 - сонда, достигнала до Венера през декември 1978 г.

Могул и съавторите му са били добре запознати с данните от мисиите. Така че естествената следваща стъпка била да идентифицирахме оригиналните научни статии. Незабавно започнали да търсят фосфорни съединения.

Откритието, качено в базата данни на arXiv на 22 септември и все още непроверено от партньори, не казва много повече от съобщеното в Nature Astronomy - макар че прави присъствието на фосфин (съставен от фосфорен атом и три водорода) дори по-сигурно, казват те.

Данните от 1978 г. идват от масовия спектрометър на сондата LNMS, един от няколкото инструмента, които се спуснали в атмосферата на Венера като част от мисията Pioneer 13.

Pioneer 13 пусна голяма сонда (LNMS) в облаците на Венера; окачена от парашут, сондата събра данни и ги изпраща на Земята, докато тя се спуска към своята роботизирана смърт. Още три по-малки сонди също да пуснати да паднат от Pioneer 13 без парашут.

LNMS взема проби от атмосферата и изследва тези проби чрез масова спектрометрия, стандартна лабораторна техника, използвана за идентифициране на неизвестни химикали. Когато учените за първи път описват резултатите от LNMS през 70-те години, те не обсъждат базирани на фосфор съединения като фосфина, фокусирайки се вместо това върху други химикали.

Когато екипът на Могул преразглежда данните на LNMS от долните и средните облаци на Венера (потенциална обитаема зона на планетата), те откриват сигнали, които много приличат на фосфин, пишат изследователите. Учените също така откриват категорични доказателства за атоми фосфор в атмосферата, които вероятно идват от по-тежък газ като фосфин.

LNMS не е създаден, за да лови фосфиноподобни съединения и щеше да е трудно да разграничи газа от други молекули, които имат подобни маси. Но пробата на Pioneer 13 има доказателства за наличието на някаква молекула в газа, която има същата маса като фосфина в количества, които съответстват на нивата, описани в новия доклад.

"Вярвам, че доказателствата [за следи от химически съединения, които биха могли да бъдат признаци на живот] в тогавашните данни са били някак омаловажени, тъй като се е смятало, че те не могат да съществуват в атмосферата", казва Могул.

Могул и колегите му също откриват намеци за други химикали, които не би трябвало да се появят естествено в облаците на Венера - вещества като хлор, кислород и водороден пероксид (прекис).

"Смятаме, че това е индикация за все още неоткрити химически реакции и / или химикали, потенциално благоприятни за живота“.

Това, което е необходимо, пишат те, е по-нататъшното, продължително изследване на Венера.

"Нуждаем се от по-устойчив подход за изследване като този на Марс", казва Могул.

НАСА и ЕКА, индийската и руската космически агенции планират изпращането на сонди на Венера, които биха могли да бъдат полезни, каза той.

"Въпреки това, когато разглеждаме миналото, настоящото и бъдещото обитаване на Венера, ще ни трябват по-дългосрочни химически и геоложки проучвания, за да разберем източниците на всякакви потенциални химични [аномалии] в облаците", каза той. "Това може да бъде направено от орбитални сонди, балони с окачени сонди в облаците и / или термоустойчиви сонди за кацане."

Изразът "устойчиви на топлина" е важен, като се има предвид навикът на планетата да убива всеки робот, който се приземи върху нейната гореща повърхност, пише Live Science.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
27 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
27 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
27 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
27 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
27 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
27 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
27 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
27 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
27 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
27 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
27 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
27 окт 2020
Последни новини