Резолюцията за България влиза в пленарна зала следващата седмица

Проектът за резолюция на LIBE за България е приет с 35 гласа от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Той ще бъде гласуван в пленарна зала на 8 октомври.

Комисията по граждански свободи призова в четвъртък българските власти да гарантират спазването на ценностите на ЕС и Хартата на основните права.

Комитетът за граждански свободи одобри с 35 гласа "за", 30 "против" и един "въздържал се" проект за резолюция относно "значителното влошаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделянето на правомощия, борбата с корупцията и свободата на медиите" в България.

Евродепутатите подчертават необходимостта българското правителство да осигури по-строг контрол върху начина на изразходване на средствата от ЕС и незабавно да отговори на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за обогатяване на свързаните с управляващата партия.

Текстът се фокусира и върху продължаващите системни проблеми в съдебната система, особено липсата на рамка, която да държи Висшия съдебен съвет и главния прокурор отговорни и неспазването на над 45 решения на Европейския съд по правата на човека чрез провеждане на ефективни разследвания .

Освен това евродепутатите са загрижени от редица събития, включително:

  • обявената конституционна реформа, която трябва да бъде предшествана от подходящи консултации и да бъде в съответствие с международните стандарти
  • потенциални промени в изборното законодателство, близо до следващите парламентарни избори
  • прибързаното приемане на закони от управляващото мнозинство
  • разследвания на корупция на високо ниво, които не дават осезаеми резултати и "корупция, неефективност и липса на отчетност"
  • сериозното влошаване на свободата на медиите и условията на труд на журналистите в България през последното десетилетие
  • обвинения срещу българската полиция относно използването на сила срещу жени и деца и журналисти по време на демонстрации
  • състоянието на основните права в България, напр. по отношение на речта на омразата, половата и сексуалната дискриминация и правата на ромите и търсещите убежище.

"Върховенството на закона е свързано със защита на интересите на ЕС и борба срещу корупцията. Картирането на корупцията показва ясно, че държавите-членки със структурни недостатъци на върховенството на закона са тези, които са най-склонни да прибягват до корупционни практики при управлението на бюджета и средствата на ЕС. Това трябва да приключи", каза докладчикът Хуан Фернандо Лопес Агилар (S&D, ES).

Резолюцията ще бъде гласувана в пленарна зала на 8 октомври.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини