Иран обяви нови мерки срещу коронавируса

Иранският президент Хасан Рохани обяви днес нови мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса на фона на бързото увеличаване на новите случаи, предаде Ройтерс.

"Всеки, който се чувства болен и осъзнава, че е болен, не трябва да го крие", каза Рохани по държавната телевизия.

В противен случай ще бъде извършено най-тежко престъпление, което ще изисква най-тежко наказание, подчерта той. Размерът на глобите и другите наказателни мерки ще бъде определен при следващата среща на правителствената работна група за борба в коронавируса, допълни държавният глава.

Държавни служители, които не спазват изискванията, ще се изправят пред наказания, вариращи от предупреждение до едногодишно отстраняване от работа. Държавни служби, предоставящи услуги на гражданите, пък няма да обслужват хора, които не спазват санитарните правила като носене на маска.
Бизнеси, които не изпълняват разпорежданията, могат да бъдат принудително затворени.

Рохани уточни, че наказателните мерки ще бъдат най-строги в столицата Техеран, където през последните седмици има над 100 жертви на инфекцията дневно спрямо под 10 в края на първата вълна от епидемията по-рано тази година, съобщиха местните власти.

Ако разпространението на коронавируса продължи със сегашния темп в Техеран, случаите ще се увеличат три до четири пъти, а смъртността ще нарасне между 1,5 и 3 процента, предупреди Алиреза Зали, ръководител на работната група за борба с коронавируса в иранската столица.

Зали препоръча институциите да бъдат затворени за една седмица, включително училища и университети, семинарии, библиотеки, джамии, музеи, театри и фризьорски салони.

Жертвите на коронавируса в Иран днес се увеличиха със 179 до 26 746, а потвърдените случаи - с 3523 до 468 119.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини