Легендарният китарист Еди ван Хален загуби битката с рака

Легендарният китаристът Еди ван Хален, основател на рокгрупата Van Halen, загуби дългата битка с рака на гърлото. За смъртта на известния музикант съобщи синът му Волфганг в Twitter. Ван Хален бе на 65 години. През по-голямата част от тях неговата китара бе една от най-вдъхновяващите за няколко рок поколения.

Едуард Лодевейк ван Хален и брат му Алекс са в основата на групата Van Halen, която свири под това име от  1974 година и става пионер в хард рока на 80-те години. През минават вокалисти като Дейвид Лий Рот и Сами Хейгър. Братята Ван Хален участват във всичките ѝ 12 студийни албума, записани в продължение на над 40 години. Концертите им са с ярки светлинни и звукови ефекти, а самите музиканти се качват на сцената в ярки дрехи.

Наричат стила на свирене на Еди ван Хален неподражаем, а неговите сола повлияват поколения китаристи. Самият той никога не се е учил да чете ноти. 

"Не искам да съм най-бързият китарист в града, готов да изпозастреля конкуренцията. Знам само, че свиренето на рокенрол китара, също като свиренето на блус, трябва да има мелодия, скорост и вкус, и най-важното - емоция. Искам хората да изпитват нещо, докато ме слушат: да са щастливи, тъжни, дори разгонени", казва Еди ван Хален, пред Rolling Stone.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини