Бил Гейтс коментира "лека" на Тръмп и ваксините

Милиардерът филантроп и съоснователят на Microsoft Бил Гейтс заяви в неделя, че коктейлът от антитела Regeneron, приложен на президента Тръмп за лечение на COVID-19, не трябва да се нарича "лек".

"Думата "лек" е неподходяща, защото не работи за всички", каза Гейтс пред NBC. "Но да, от всички терапевтични средства, това е най-обещаващото."

Въпреки че ефективната ваксина е крайната цел за прекратяване на пандемията, Гейтс отбелязва, че ако лечението с моноклонални антитела може да бъде одобрено своевременно за разрешение за спешна употреба, то ще "спаси повече животи, отколкото ваксината", особено ако се прилага в ниски дози.

"Президентът получи осем грама, а ние изпробваме неща, които са по-малко от 0,7 грама и 0,3 грама", каза Гейтс. "Разбира се, това много променя разходите и капацитета и също така е недоказано в този момент, но е важно да проучим."

Гейтс е оптимист, че лечението с антитела, включително разработеното от Regeneron и Eli Lilly, би могло потенциално да спечели разрешение за спешна употреба през следващите няколко месеца, но предупреди срещу неотдавнашния натиск на президента регулаторите да ускорят сроковете за одобрение.

"Не искате политиците да казват, че нещо трябва да бъде одобрено, защото е погрешно да се смята, че е необходим политически натиск в тези случаи", каза той.

Що се отнася до ваксините, Гейтс каза, че по-голямата част от ваксините вероятно ще получат разрешения за спешна употреба до началото на следващата година, като ваксината на Pfizer и BioNTech е потенциално изключение с възможно разрешение до края на тази година.

„Данните от третата фаза са ключовото нещо, особено за безопасността, като се уверим, че не се наблюдават странични ефекти. Така че те се увеличават и през първата половина на годината тези обеми ще стигнат до точка, в която наистина ще искаме американците, знаете, да пристъпят [към ваксинация]", каза Гейтс. "Ефективността може да варира, знаете ли, може да бъде до 50% или до 80 [процента] или 90% и някои от ваксините ще се провалят напълно, а други ще достигнат много висока летва. Но ние все още не знаем."

Той добави, че почти всички ваксини най-вероятно ще изискват две инжекции, потенциално изключение е само кандидатът за ваксина на Джонсън и Джонсън, които понастоящем провеждат трета фаза на изпитания на еднократна ваксина.

Въпреки че оспорва реакцията на Съединените щати на пандемията, Гейтс смята, че все още има надежда да се обърнат нещата и че фокусът трябва да бъде по-малко върху оценката на вината и повече върху правилната диагностика.

Той вярва, че единственият начин да се върнем към нормалното е да имаме ваксина, която е "супер ефективна и която много хора приемат" и може да бъде разпространена в целия свят, за да се премахне болестта в световен мащаб.

Коментарите на Гейтс идват, след като коронавирусът надхвърли 37 милиона случая в световен мащаб, като над 7,7 милиона случая са само САЩ. Според университета "Джон Хопкинс" в света има повече от 1 милион смъртни случая, като в САЩ са над 214 000 от тях.

Коментари в сайта (1)

  • 1
    То
    тоя презерватив
    0 0
    09:06, 13 окт 2020
    не оправи вирусите в бозата си а тръгнал истинските да оправя
Последни новини