Първи документално потвърден случай на бързо повторно заразяване с Ковид-19

Американски учени регистрираха първия документално потвърден случай на бързо повторно заразяване с Ковид-19 на 25-годишен млад пациент от щата Невада в началото на април и в края на май тази година, съобщава научното списание "Лансет".

"Досега знаехме малко за това как протича Ковид-19 и как реагира имунитетът спрямо инфекцията. Нашите наблюдения показват, че изкарването на болестта не гарантира 100 процентова защита от повторно заразяване.

Разбира се, това е изолиран случай, който може да бъде разглеждан като изключение. Но той говори за това, че всички хора, дори и преболедувалите, трябва да съблюдават мерките за безопасност до появата на ваксините", се казва в статията на "Лансет".

Екипът на доктор Марк Пандори установил, че имунитетът срещу коронавируса може много бързо да изчезне или въобще да не се появи, като изучил заболяването на 25-годишния пациент от Невада. Той бил приет в болница с оплаквания за остро респираторно заболяване.

Около два месеца преди това, през март, той се бил заразил с новия коронавирус и изкарал инфекцията под относително лека форма. В края на април младият мъж оздравял, бил в добра форма до края на м. май. След това се почувствал зле и отново потърсил лекарска помощ. Диагностиката установила повторна зараза с Ковид-19, при това болестта се проявила в много по-тежка форма.

Възползвайки се от това, че лекарите били запазили образци от априлския и майския вируси, д-р Пандори и неговите колеги дешифрирали техните геноми и ги сравнили. Съпоставянето потвърдило, че младият жител на щата всеки път се заразявал с различни версии на SARS-CoV-2. Както отбелязват учените, това е първият документиран случай на толкова бързо повторно заразяване на територията на Северна Америка.

Други четири подобни случая бяха констатирани на територията на Еквадор, Белгия, Нидерландия и Хонконг. Само при един от тях лекарите наблюдавали засилване на симптомите на болестта.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    Хаха
    3 0
    11:04, 13 окт 2020
    Хасково нет ако продължите да пишете глупост без източник ще ви докладвам на всички възможни места...
Последни новини