Уникална монета в чест на убийството на Цезар се продава на търг

Лондонската аукционна къща Roma Numismatics Limited пусна на търг рядка златна монета, сечена в Рим преди две хиляди години в чест на убийството на Юлий Цезар.

От едната страна на монетата има портрет на Марк Юний Брут, един от убийците на Цезар, и датата на престъплението, а от другата страна има два кинжала и надпис EID MAR (Eidibus Martiis - "Иди от март" или денят на смъртта на Цезар). На монетата е изобразена и "шапката на свободата", която обозначава мотива за убийството.

Такива "възпоменателни" монети са били сечени през 42 г. пр. Н. Е., две години след знаменитото убийство на Юлий Цезар. Известни са общо 100 монети от серията EID MAR, но повечето от тях са сребърни. Експертите знаят за едва три златни монети. Две от тях са в Британския музей и в постоянната колекция на Deutsche Bundesbank, Централната банка на Германия. Третата монета е в частна колекция, но сега собственикът я продава.

Експертите наричат монетата една от най-ценните и желани за колекционерите. Въпреки факта, че първоначалната ѝ цена е само 652 хиляди долара, очаква се наддаването за монетата да достигне поне 5-6,5 милиона долара. Наддаването ще приключи на 29 октомври, пише The History Blog.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини