Министър Терзийски пред депутатите за нахлуването на органите на реда в дома на невинно семейство

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски изнесе информация пред депутатите за нахлуването на органите на реда в дома на невинно семейство. Изслушването за спец акцията беше поискано от "БСП за България", които обаче останаха недоволни от предоставената информация.

Министър Терзийски обясни, че специализираната полицейска операция на 5 октомври е била срещу организирана престъпна група, занимаваща се с притежание и разпространение на наркотични вещества, незаконна банкова дейност, рекет, изнудване и други силови действия срещу длъжници, имотни и финансови измами, както и дейност с трафик на хора.

Той посочи, че екип номер 9 е бил определен за адрес в кв. "Левски", бл. 7 за задържане на криминално проявено лице.

"Сутринта на 5 октомври е проведен инструктаж на всички екипи и им е предоставена информация относно адресите, лицата за задържане и необходимата документация за процесуално-следствените действия. Служителите от екип номер 9 са разбрали точния адрес сутринта, при проведения инструктаж, поради което са въвели данните в навигационната система на служебен автомобил. При пристигане на място са обезпечили периметъра. По данни на служителите от екипа са въведени коректните данни, впоследствие обаче е установено, че вместо в блок 7, екипът е пристигнал на адрес в блок 4 в кв. "Левгски-Г", посочи министърът. Той информира, че е разпоредена дисциплинарна проверка за установяване на всички обстоятелства и данни, довели до проникване на горепосочения адрес.

Министър Терзийски информира, че в акцията са участвали сили от ГДБОП, ГД "Жандармерия" и СОБТ, и Специализирани полицейски цели - СДВР. Извършени са предварително планирани процесуално-следствени действия спрямо 16 лица, 28 адреса и 10 моторни превозни средства. Допълнително в условията на неотложност са проведени процесуално-следствени действия спрямо още десет адреса и моторни превозни средства, каза той.

Вътрешният министър съобщи, че при акцията са намерени 18 600 лева, един газов пистолет, наркотични вещества, полицейски палки, полицейска лампа, бухалки, множество документи, свързани с недвижими имоти като нотариални актове, скици, компютри, електронни носители и мобилни апарати. Задържани са общо 19 души, разпитани са 30 като свидетели, от които девет са разпитани пред съдия. Повдигнати са обвинения на пет лица, на които е взета мярка за неотклонение "задържане под стража", добави той.

След изслушването, от "БСП за България" поискаха министърът да бъде повикан втори път, за да каже кой е виновен, а не да чете сводката на МВР. Очевидно е разбита организирана престъпна група, въпросът беше да чуем тук, от тази трибуна това ли е вече новият стил на работа на МВР да работят с повредени GPS-и, при положение, че има точно и ясно разписани процедури при задържане, коментира Иван Иванов от левицата.

Председателстващият заседанието заместник-председател на Народното събрание Емил Христов коментира, че към настоящия момент министърът не би могъл да предостави повече информация.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ро
    родната полиция
    3 0
    12:55, 14 окт 2020
    Поредният халтав в главата шапкар го направиха министър на МВР.
Последни новини