Временно спряха изпитания на лечение с антитела и ваксина срещу COVID-19

Независими наблюдатели спряха включването в проучване, тестващо за COVID-19 антивирусното лекарство ремдесивир плюс експериментална терапия с антитела, разработена от Eli Lilly, подобно на лечението, което наскоро получи президентът Доналд Тръмп.

Eli Lilly потвърди във вторник, че проучването е спряно "поради извънредна предпазливост" и каза, че безопасността е негова основна грижа. Компанията не съобщава повече за това, което е довело до тази стъпка.

Американският национален институт по алергии и инфекциозни болести, който спонсорира проучването, не е пожелал да коментира веднага, пише MedicalXpress.

Антителата са протеини, които тялото произвежда, когато възникне инфекция. Те се свързват с вируса и помагат за неговото елиминиране. Експерименталните лекарства са концентрирани версии на едно или две специфични антитела, които работят най-добре срещу коронавируса при лабораторни и животински тестове.

Това проучване тества едно антитяло, което Eli Lilly разработва с канадската компания AbCellera. Тръмп получи експериментално комбинирано лекарство с две антитела от Regeneron Pharmaceuticals Inc.

Eli Lilly и Regeneron поискаха от Американската администрация по храните и лекарствата да издаде разрешение за спешна употреба на техните лекарства за COVID-19, докато проучванията в късен етап продължават.

Поставеното на пауза проучване, наречено ACTIV-3, започна през август и има за цел да включи 10 000 хоспитализирани пациенти с COVID-19 в САЩ, Дания и Сингапур. На всички се дава ремдесивир, който е разрешен в САЩ като спешно лечение на COVID-19, плюс или антитялото на Eli Lilly, или плацебо.

Основните цели са намаляване на нуждата от допълнителен кислород и по-бързо възстановяване. Смъртните случаи, облекчаването на симптомите и други показатели също се проследяват.

Подобни паузи не са необичайни при продължителни клинични проучвания. За разлика от задържането на проучването, наложено от държавните регулатори, паузата се инициира от спонсора на изпитанието на лекарството и често то може да бъде подновено бързо.

Изчакването в проучването на Eli Lilly идва ден след временното спиране на записването в проучване за ваксина срещу коронавирус. Ръководителите на Johnson & Johnson заявиха във вторник, че ще минат няколко дни, преди да узнаят повече за необяснима болест при един участник. Johnson & Johnson не разкрива естеството на заболяването.

"Може да няма нищо общо с ваксината", каза Матай Мамен, ръководител на научноизследователската и развойна дейност в Janssen, която разработва лекарствата на Johnson & Johnson.

Мамен заяви, че компанията все още не знае дали болният участник е получил експерименталната ваксина или плацебо. Той казва, че Johnson & Johnson са предоставили информация за случая на независимия мониторингов съвет, който наблюдава безопасността на пациентите в проучването, както изисква протоколът за изследване. Той ще препоръча следващи стъпки.

Изследването на ваксината с една доза ще включва до 60 000 души от множество страни. Компанията очаква да завърши записването на участници в проучването след два или три месеца.

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Сл
    След
    0 0
    18:18, 16 окт 2020
    като осветлиха името на главния изследовател у нас никой няма да се включи.
Последни новини