20 °C

Временно спряха изпитания на лечение с антитела и ваксина срещу COVID-19

Независими наблюдатели спряха включването в проучване, тестващо за COVID-19 антивирусното лекарство ремдесивир плюс експериментална терапия с антитела, разработена от Eli Lilly, подобно на лечението, което наскоро получи президентът Доналд Тръмп.

Eli Lilly потвърди във вторник, че проучването е спряно "поради извънредна предпазливост" и каза, че безопасността е негова основна грижа. Компанията не съобщава повече за това, което е довело до тази стъпка.

Американският национален институт по алергии и инфекциозни болести, който спонсорира проучването, не е пожелал да коментира веднага, пише MedicalXpress.

Антителата са протеини, които тялото произвежда, когато възникне инфекция. Те се свързват с вируса и помагат за неговото елиминиране. Експерименталните лекарства са концентрирани версии на едно или две специфични антитела, които работят най-добре срещу коронавируса при лабораторни и животински тестове.

Това проучване тества едно антитяло, което Eli Lilly разработва с канадската компания AbCellera. Тръмп получи експериментално комбинирано лекарство с две антитела от Regeneron Pharmaceuticals Inc.

Eli Lilly и Regeneron поискаха от Американската администрация по храните и лекарствата да издаде разрешение за спешна употреба на техните лекарства за COVID-19, докато проучванията в късен етап продължават.

Поставеното на пауза проучване, наречено ACTIV-3, започна през август и има за цел да включи 10 000 хоспитализирани пациенти с COVID-19 в САЩ, Дания и Сингапур. На всички се дава ремдесивир, който е разрешен в САЩ като спешно лечение на COVID-19, плюс или антитялото на Eli Lilly, или плацебо.

Основните цели са намаляване на нуждата от допълнителен кислород и по-бързо възстановяване. Смъртните случаи, облекчаването на симптомите и други показатели също се проследяват.

Подобни паузи не са необичайни при продължителни клинични проучвания. За разлика от задържането на проучването, наложено от държавните регулатори, паузата се инициира от спонсора на изпитанието на лекарството и често то може да бъде подновено бързо.

Изчакването в проучването на Eli Lilly идва ден след временното спиране на записването в проучване за ваксина срещу коронавирус. Ръководителите на Johnson & Johnson заявиха във вторник, че ще минат няколко дни, преди да узнаят повече за необяснима болест при един участник. Johnson & Johnson не разкрива естеството на заболяването.

"Може да няма нищо общо с ваксината", каза Матай Мамен, ръководител на научноизследователската и развойна дейност в Janssen, която разработва лекарствата на Johnson & Johnson.

Мамен заяви, че компанията все още не знае дали болният участник е получил експерименталната ваксина или плацебо. Той казва, че Johnson & Johnson са предоставили информация за случая на независимия мониторингов съвет, който наблюдава безопасността на пациентите в проучването, както изисква протоколът за изследване. Той ще препоръча следващи стъпки.

Изследването на ваксината с една доза ще включва до 60 000 души от множество страни. Компанията очаква да завърши записването на участници в проучването след два или три месеца.

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Сл
  След
  0 0
  18:18, 16 окт 2020
  като осветлиха името на главния изследовател у нас никой няма да се включи.

Хороскоп за 23.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
23 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
23 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
23 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
23 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
23 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
23 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
23 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
23 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
23 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
23 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
23 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
23 окт 2020
Последни новини