15 °C

Народният обичай "Кокоша църквичка" представят в Ябълково

На 17.10.2020г. /събота/ от 16.00ч. в парка пред "Славянски дом" в село Ябълково НЧ „Хр.Ботев 1871” ще представи обичая "Кокоша църквичка".

От стари времена и до днес в с.Ябълково, в периода между Петковден и Димитровден, когато се прибере последната зърнена култура - царевицата и последните есенни плодове и зеленчуци, се прави така наречената "Кокоша църквичка". Всяка махала в селото си прави такава, задължително на кръстопът. Присъстват само жени и деца. Това отбелязване на края на упорития полски труд и прибиране на последната  есенна реколта, се прави за благодарност към майката земя и природата, за добрата реколта и пълните с жито хамбари.

На кръстопът, на земята се постилат черги и хасъри, върху тях се слагат кръгли масички /синии/. Най- възрастната жена от махалата приготвя задължителната за този празник червена пилешка каша, а всяка друга живееща в съответната махала, носи нещо приготвено от нея за общата трапеза- печена тиква, тиквеник, баница, масленица, ошав, пуканки, варена царевица, питка и др. На този ден , задължително се правят колачета или малки кръгли питки, които жените даряват на присъстващите деца. По време на празненството, не се позволява на мъж даже да преминава около кръстопътя. Задължително, той трябва да се отбие от него. Ако престъпи тази забрана, той ще бъде подгонен от някоя от жените, с харманската метла. Празникът приключва преди залез слънце. След като всички гости си тръгнат, най- възрастната жена помита  с харманската метла остатъците от храна които са паднали на земята, за да ги даде след това на животните.

На 18.10.2020г. от 18.00ч. НЧ „Пролет 2014” с.Длъгнево организира поетичен рецитал под надслов "Да си спомним за Кръстю Кръстев". Събитието ще се състои в библиотеката на НЧ "Пролет 2014". С рецитала читалището ще отбележи рождението на поета Кр.Кръстев. Поканени са поети от Димитровград, както и поетичен клуб "Иван Николов" с.Горски извор. По повод рождението на почетният член на читалището и почетен гражданин на Димитровград Кръстю Кръстев, ще бъдат прочетени негови стихове и такива, които е посветил на своето родно село Длъгнево, а по- късно подарил на читалището. Водещ на вечерта ще бъде димитровградската поетеса Величка Петрова- Вили Ро.

На 19.10.2020г. по случай Националния ден на благотворителността НЧ „Просвета 1896” гр.Меричлери организира кампания за събиране на хранителни продукти и дрехи, в помощ на социално слаби семейства в Желаещите да се включат в благородното начинание могат да направят това от 9:00ч. в сградата на читалището в гр.Меричлери.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
25 окт 2020
Последни новини