22 °C

Народният обичай "Кокоша църквичка" представят в Ябълково

На 17.10.2020г. /събота/ от 16.00ч. в парка пред "Славянски дом" в село Ябълково НЧ „Хр.Ботев 1871” ще представи обичая "Кокоша църквичка".

От стари времена и до днес в с.Ябълково, в периода между Петковден и Димитровден, когато се прибере последната зърнена култура - царевицата и последните есенни плодове и зеленчуци, се прави така наречената "Кокоша църквичка". Всяка махала в селото си прави такава, задължително на кръстопът. Присъстват само жени и деца. Това отбелязване на края на упорития полски труд и прибиране на последната  есенна реколта, се прави за благодарност към майката земя и природата, за добрата реколта и пълните с жито хамбари.

На кръстопът, на земята се постилат черги и хасъри, върху тях се слагат кръгли масички /синии/. Най- възрастната жена от махалата приготвя задължителната за този празник червена пилешка каша, а всяка друга живееща в съответната махала, носи нещо приготвено от нея за общата трапеза- печена тиква, тиквеник, баница, масленица, ошав, пуканки, варена царевица, питка и др. На този ден , задължително се правят колачета или малки кръгли питки, които жените даряват на присъстващите деца. По време на празненството, не се позволява на мъж даже да преминава около кръстопътя. Задължително, той трябва да се отбие от него. Ако престъпи тази забрана, той ще бъде подгонен от някоя от жените, с харманската метла. Празникът приключва преди залез слънце. След като всички гости си тръгнат, най- възрастната жена помита  с харманската метла остатъците от храна които са паднали на земята, за да ги даде след това на животните.

На 18.10.2020г. от 18.00ч. НЧ „Пролет 2014” с.Длъгнево организира поетичен рецитал под надслов "Да си спомним за Кръстю Кръстев". Събитието ще се състои в библиотеката на НЧ "Пролет 2014". С рецитала читалището ще отбележи рождението на поета Кр.Кръстев. Поканени са поети от Димитровград, както и поетичен клуб "Иван Николов" с.Горски извор. По повод рождението на почетният член на читалището и почетен гражданин на Димитровград Кръстю Кръстев, ще бъдат прочетени негови стихове и такива, които е посветил на своето родно село Длъгнево, а по- късно подарил на читалището. Водещ на вечерта ще бъде димитровградската поетеса Величка Петрова- Вили Ро.

На 19.10.2020г. по случай Националния ден на благотворителността НЧ „Просвета 1896” гр.Меричлери организира кампания за събиране на хранителни продукти и дрехи, в помощ на социално слаби семейства в Желаещите да се включат в благородното начинание могат да направят това от 9:00ч. в сградата на читалището в гр.Меричлери.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини