Народният обичай "Кокоша църквичка" представят в Ябълково

На 17.10.2020г. /събота/ от 16.00ч. в парка пред "Славянски дом" в село Ябълково НЧ „Хр.Ботев 1871” ще представи обичая "Кокоша църквичка".

От стари времена и до днес в с.Ябълково, в периода между Петковден и Димитровден, когато се прибере последната зърнена култура - царевицата и последните есенни плодове и зеленчуци, се прави така наречената "Кокоша църквичка". Всяка махала в селото си прави такава, задължително на кръстопът. Присъстват само жени и деца. Това отбелязване на края на упорития полски труд и прибиране на последната  есенна реколта, се прави за благодарност към майката земя и природата, за добрата реколта и пълните с жито хамбари.

На кръстопът, на земята се постилат черги и хасъри, върху тях се слагат кръгли масички /синии/. Най- възрастната жена от махалата приготвя задължителната за този празник червена пилешка каша, а всяка друга живееща в съответната махала, носи нещо приготвено от нея за общата трапеза- печена тиква, тиквеник, баница, масленица, ошав, пуканки, варена царевица, питка и др. На този ден , задължително се правят колачета или малки кръгли питки, които жените даряват на присъстващите деца. По време на празненството, не се позволява на мъж даже да преминава около кръстопътя. Задължително, той трябва да се отбие от него. Ако престъпи тази забрана, той ще бъде подгонен от някоя от жените, с харманската метла. Празникът приключва преди залез слънце. След като всички гости си тръгнат, най- възрастната жена помита  с харманската метла остатъците от храна които са паднали на земята, за да ги даде след това на животните.

На 18.10.2020г. от 18.00ч. НЧ „Пролет 2014” с.Длъгнево организира поетичен рецитал под надслов "Да си спомним за Кръстю Кръстев". Събитието ще се състои в библиотеката на НЧ "Пролет 2014". С рецитала читалището ще отбележи рождението на поета Кр.Кръстев. Поканени са поети от Димитровград, както и поетичен клуб "Иван Николов" с.Горски извор. По повод рождението на почетният член на читалището и почетен гражданин на Димитровград Кръстю Кръстев, ще бъдат прочетени негови стихове и такива, които е посветил на своето родно село Длъгнево, а по- късно подарил на читалището. Водещ на вечерта ще бъде димитровградската поетеса Величка Петрова- Вили Ро.

На 19.10.2020г. по случай Националния ден на благотворителността НЧ „Просвета 1896” гр.Меричлери организира кампания за събиране на хранителни продукти и дрехи, в помощ на социално слаби семейства в Желаещите да се включат в благородното начинание могат да направят това от 9:00ч. в сградата на читалището в гр.Меричлери.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини