Асеновград отбелязва 95 години от рождението на художника Борис Димовски с фотодокументална изложба

На 20.10.20 г. се навършват 95 години от рождението на големия български художник - график и карикатурист Борис Димовски.

По този повод в Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград ще бъде открита фотодокументална изложба "Люти чушки" на Музея на хумора и сатирата - Габрово, която представя емблематичния сборник на Радой Ралин, илюстриран от Борис Димовски.

Гражданите и гостите на града могат да видят и пишещата машина на Радой Ралин.

Сборникът "Люти чушки" е публикуван през 1968 г. Съдържа народни епиграми, подбрани и озаглавени от Радой Ралин и илюстрирани от Борис Димовски. 

Комбинацията от популярна римувана сентенция, към която авторите добавят заглавие и изображение и така я осъвременяват и придават нови смисли, превръща епиграмите карикатури в популярно сатирично четиво.

Те лесно се запомнят, рецитират и мислено се "дописват" от читателя с още асоциации и критики към несправедливостите в социалистическата действителност, които не се коментират открито в обществото. Но пък с тях всеки се е сблъсквал.

Илюстрованите епиграми езоповски назовават дълго неизказани проблеми и дават на читателя удовлетворението, че принудителното обществено мълчание е отмъстено.

Епиграмите, събрани в "Люти чушки", започват да се появяват в пресата още през 1964 г. Ръкописът на Радой Ралин е предаден на издателство "Български художник" през 1964 г,илюстритан е от Борис Димовски през 1966 г., след което почти две години бива редактиран и проверяван.

Примерно, епиграмата "Скрита резерва : Не е Тодора за пред хора" отпада заради връзката, която читателят би могъл да направи с името на тогавашния министър-председател Тодор Живков. 

Книгата е одобрена за печат през май 1968 г., а през юни е взето решение за впечатляващия тираж от 40 000 копия.

Очаква се сериозен пазарен успех, с който "Български художик" да постигне издателския план. 

Книгата е отпечатана през есента на 1968 г. Дългият път от ръкописа до печатното издание, продължил четири години, приключва именно в края на бурната 1968 г., в която властта е силно притеснена от случващто се в Чехословакия и е взела редица мерки да предотврати подобен сценарий на родна почва. 

Изложбата ще бъде открита в 17.30 ч. и ще гостува до 20.11.20 г. в Градската библиотека в Асеновград. 

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини