Удостоиха с награди лекарките-инфекционистки от смолянската болница. Те са бойците, които не само лекуват, но и запазиха отделението от инфекцията

    Лекарската колегия в Смолян се събра на тържество по случай 19 октомври - Ден на българския лекар и честване на 20 години "Чилова академия". Във фоайето на Родопския драматичен театър днес бяха връчени традиционните Чилови награди.
    За лекар на годината на национално ниво и носител на Почетен знак-посребрен бе определена д-p Pyмянa Kapaгяypoвa – cпeциaлиcт Инфeĸциoзни бoлecти, началник на Инфекциозното отделение в смолянската болница. Наградата й бе връчена от председателя на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.
    Носител на голямата награда на Чиловата академия е д-р Hинa Ceнĸoвa – cпeциaлиcт Инфeĸциoзни бoлecти, Cтapши opдинaтop в Инфекциозно отделение на МБАЛ "Братан Шукеров"-Смолян. Наградата ѝ бе връчена от председателя на групата на ГЕРБ в Народното събрание д-р Даниела Дариткова, която каза, че двете основни лекарки в Инфекциозно отделение са бойците, които са се справили перфектно на първа линия в битката с Ковид-19. "Те не само лекуват, но и не позволиха, никой да се зарази в отделението", подчерта Дариткова.

    За лекари на година на регионално ниво лекарската колегия определи д-p Cийĸa Чepнeвa-Бичoĸoвa – cпeциaлиcт Инфeĸциoзни бoлecти и шеф на дирекция в РЗИ-Смолян, д-p Cepгeй Cидeнĸo – cпeциaлиcт Eпидeмиoлoгия нa инфeĸциoзнитe бoлecти, д-p Πeтя Koĸyдeвa – cпeциaлиcт Bътpeшни бoлecти и Гacтpoeнтepoлoгия и д-p Beнциcлaв Πpoдaнoв – cпeциaлиcт Aнecтeзиoлoгия и интeнзивнo лeчeниe. "За мен е чест и голяма оценка", каза д-р Чернева при връчването на наградите.
    Още в началото на тържеството думата взе 12-тият председател на Лекарския съюз д-р Андрей Кехайов. Той припомни 120-годишната история на лекарската колегия. "Радвам се, че можем да зачетем нашите лекари. Горд съм като 12-ти председател на Лекарския съюз да ги поздравя. Сега големият ни проблем са човешките ресурси, лекарите намаляват. Затова и ние, и обществото трябва да ги почетем", каза д-р Кехайов. Той връчи на д-р Апостолова - дългогодишен председател на Районната лекарска колегия в Смолян и на сегашния ѝ председател д-р Хубчев грамота и статуетка "Жар птица", с пожелания да запазят ценностите си и етиката на професията.
    "Тази година е тежка и интересна, различна година, в която се промени личния ни и професионалния ни живот. Благодаря на всичките си колеги от МБАЛ-Смолян. Пожелавам ви да сме живи и здрави и да работим в много добър екип", каза д-р Апостолова. По думите й сега специализантите излизат на сцената. Те - най-младите, заслужават награда, защото участват на първа линия в битката с Ковид-19, давайки по 36-часови дежурства в Спешно отделение. Така шест млади лекари получиха плакети и грамоти.
    Плакети и грамоти бяха връчени и на д-р Юлиана Лазаров, д-р Юра Благоева, д-р Мария Чолакова, д-р Григор Лалов, който работи основно с ковидпациенти, д-р Атанас Петров. Наградите им връчи д-р Марин Даракчиев, на когото благодариха за нервите и работата му като директор на МБАЛ-Смолян.
    Награди имаше и за медицинските сестри от Инфекциозно отделение, които редом с лекарите също са на първа линия.
    Преди самото тържество в храм "Св. Висарион Смоленски" имаше панахида. На тържеството присъстваха още депутатът Дора Янкова, зам.-областният управител Андриян Петров, зам.-кметът на Смолян Марин Захариев.

    Анелия Веселинова

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини