16 °C

Удостоиха с награди лекарките-инфекционистки от смолянската болница. Те са бойците, които не само лекуват, но и запазиха отделението от инфекцията

  Лекарската колегия в Смолян се събра на тържество по случай 19 октомври - Ден на българския лекар и честване на 20 години "Чилова академия". Във фоайето на Родопския драматичен театър днес бяха връчени традиционните Чилови награди.
  За лекар на годината на национално ниво и носител на Почетен знак-посребрен бе определена д-p Pyмянa Kapaгяypoвa – cпeциaлиcт Инфeĸциoзни бoлecти, началник на Инфекциозното отделение в смолянската болница. Наградата й бе връчена от председателя на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.
  Носител на голямата награда на Чиловата академия е д-р Hинa Ceнĸoвa – cпeциaлиcт Инфeĸциoзни бoлecти, Cтapши opдинaтop в Инфекциозно отделение на МБАЛ "Братан Шукеров"-Смолян. Наградата ѝ бе връчена от председателя на групата на ГЕРБ в Народното събрание д-р Даниела Дариткова, която каза, че двете основни лекарки в Инфекциозно отделение са бойците, които са се справили перфектно на първа линия в битката с Ковид-19. "Те не само лекуват, но и не позволиха, никой да се зарази в отделението", подчерта Дариткова.

  За лекари на година на регионално ниво лекарската колегия определи д-p Cийĸa Чepнeвa-Бичoĸoвa – cпeциaлиcт Инфeĸциoзни бoлecти и шеф на дирекция в РЗИ-Смолян, д-p Cepгeй Cидeнĸo – cпeциaлиcт Eпидeмиoлoгия нa инфeĸциoзнитe бoлecти, д-p Πeтя Koĸyдeвa – cпeциaлиcт Bътpeшни бoлecти и Гacтpoeнтepoлoгия и д-p Beнциcлaв Πpoдaнoв – cпeциaлиcт Aнecтeзиoлoгия и интeнзивнo лeчeниe. "За мен е чест и голяма оценка", каза д-р Чернева при връчването на наградите.
  Още в началото на тържеството думата взе 12-тият председател на Лекарския съюз д-р Андрей Кехайов. Той припомни 120-годишната история на лекарската колегия. "Радвам се, че можем да зачетем нашите лекари. Горд съм като 12-ти председател на Лекарския съюз да ги поздравя. Сега големият ни проблем са човешките ресурси, лекарите намаляват. Затова и ние, и обществото трябва да ги почетем", каза д-р Кехайов. Той връчи на д-р Апостолова - дългогодишен председател на Районната лекарска колегия в Смолян и на сегашния ѝ председател д-р Хубчев грамота и статуетка "Жар птица", с пожелания да запазят ценностите си и етиката на професията.
  "Тази година е тежка и интересна, различна година, в която се промени личния ни и професионалния ни живот. Благодаря на всичките си колеги от МБАЛ-Смолян. Пожелавам ви да сме живи и здрави и да работим в много добър екип", каза д-р Апостолова. По думите й сега специализантите излизат на сцената. Те - най-младите, заслужават награда, защото участват на първа линия в битката с Ковид-19, давайки по 36-часови дежурства в Спешно отделение. Така шест млади лекари получиха плакети и грамоти.
  Плакети и грамоти бяха връчени и на д-р Юлиана Лазаров, д-р Юра Благоева, д-р Мария Чолакова, д-р Григор Лалов, който работи основно с ковидпациенти, д-р Атанас Петров. Наградите им връчи д-р Марин Даракчиев, на когото благодариха за нервите и работата му като директор на МБАЛ-Смолян.
  Награди имаше и за медицинските сестри от Инфекциозно отделение, които редом с лекарите също са на първа линия.
  Преди самото тържество в храм "Св. Висарион Смоленски" имаше панахида. На тържеството присъстваха още депутатът Дора Янкова, зам.-областният управител Андриян Петров, зам.-кметът на Смолян Марин Захариев.

  Анелия Веселинова

   

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
  23 окт 2020
  Последни новини