Визитата на президента в Естония е прекратена, изолиран е заради контакт с COVID-19

Визитата на президента Румен Радев в Естония е прекратена, съобщиха от президентството.

Според местни медии Радев е бил контактен с болен от коронавирус и той и делегацията са изолирани.

Президентът на Естония Керсти Калюлайд също потвърди, че визитата се прекратява, защото Радев в бил в контакт с човек с Ковид преди да пристигне в страната.

Според официалното съобщение Радев и президента на Естония Керсти Калюлайд са провели днес телефонен разговор и предвид състоялата се вчера среща между двамата в Талин в рамките на инициативата „Три морета“, на която са били обсъдени темите от дневния ред на двустранните отношения, както и на инициативата за регионално партньорство, двамата са взели “решение за отлагане на посещението на българския държавен глава в Естония, поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма.”

Естонски медии обаче посочват, че официалните мероприятия са отменени, защото Радев е контактувал със заразен с коронавирус преди да замине от България, като се позовават на кабинета на Калюлайд. След като в Естония са научили това, са взети всички мерки, а българската делегация е изолирана в хотела им. Радев не е бил на официалната вечеря в понеделник. 

Според източници на OFFNews болният от COVID-19, с когото Радев е контактувал, е новият командир на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров. Това е станало на 16 октомври, когато президентът, министърът на отбраната и висши военни присъстваха на церемонията пред Паметника на летеца в центъра на София по случай 108-ата годишнина от създаването на военновъздушните сили. Според източника ни всички висши военни са се тествали веднага, след като ген. Петров е съобщил, че е заразен, но не е ясно дали това е направил и президентът.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се е самоизолирал, след като в събота е станало ясно, че ген. Петров е заразен с коронавирус. В понеделник Каракачанов си е направил PCR тест, който е дал отрицателен резултат.

От прессекретариата на президента първоначално казаха за OFFNews, че към момента не могат да дадат повече информация.

Към 15 часа прессекретариатът съобщи:

"Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен." 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини