Инфекционист: Само хора със симптоми трябва да се тестват за COVID-19

Препоръчваме само хора със симптоми да се тестват за COVID-19". Това заяви във вторник пред Би Ти Ви д-р Трифон Вълков, който е лекар от Инфекциозна болница в София и работи на първа линия с болни от COVID-19. Той от скоро е и консултант по темата с COVID-19 на болница "Царица Йоана" и преподавател в Катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет в София.

Според него само и единствено непосредствения с човек, позитивен за COVID-19 не е повод за PCR тест. "Това, което мога да посъветвам хората, е да следят собственото си състояние и при поява на най-малките симптоми, да информират своя личен лекар и той да прецени дали трябва да се направи PCR тест", коментира инфекционистът.

"Самоизолирането е добре да бъде спазвано само и единствено от хора, които имат симптоми, независимо дали имат положителен или отрицателен резултат от PCR теста или дали изобщо са си направили такъв тест", подчерта той.Д-р Вълков се обяви категорично против въвеждането на задължително носене на маски на открито. "Цялото лекарско съсловие или по-голямата част от него е наясно, че няма как маски да предпазят напълно от заразяване. Носенето на маски на открито е абсурдно, според мен. Медицинска логика в това няма", заяви той и подчерта, че маската може да снижи риска от заразяване, но не може напълно да предпази от това.

"Хирургичните маски за еднократна употреба, които се продават в аптеките, трябва да се носят максимум един час и след това трябва да бъдат сменени. Маските, които имат специален филтър, могат да се носят по-дълго, някои от тях могат да се носят до 8 или 12 часа, без да има нужда от смяна", каза още той.

Според него е правилно да се намали задължителната карантина за болните от COVID-19 от 14 на 10 дни и цитира данни, публикувани преди месеци от института "Робер Кох", според които след 5-7 ден отделянето на вируса в носоглътката е много малко, респективно - много малка става и опасността за заразяване на друг човек. Данните са от проучване, в което са включени над 17 000 болни от COVID-19.

За последните месеци, в които е лекувал много болни от COVID-19, той призна, че е научил, че
терапията при тази инфекция трябва да е индивидуална и комплексна и че това е заболяване, което изисква лечение от мултидисциплинарен екип.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ле
    Лена
    7 -1
    12:43, 21 окт 2020
    Това е експертно мнение. Маските са безмислени. Дано повече честни специалисти изкажат мнението си, че маските не предпазват, а напротив вредят.
Последни новини