Български орнитолози учат турски специалисти да строят изкуствени орлови гнезда

Изображение 1 от 5

    Орнитолозите от Българското дружество за защита на птиците са споделили своят опит с турски експерти за построяването на изкуствени гнезда за грабливите птици и изолирането на електрическите стълбове по трансграничен проект.

    Интересът от страна на съседите бил огромен, тъй като в Турция все още развиват този еко способ за опазване на популацията на ценните видове птици, разказаха двама от участниците в проекта „Орли над границите“ от българска страна- орнитолозите Стойчо Стойчев д-р Волен Аркумарев.

    Споделянето на добрата практика е сред финалните части на проекта, който приключва този месец и бе изпълнен с финансиране по програма InterregIPA Cross-border Cooperation Bulgaria – Turkey. Партньори в изпълнението на дейностите бяха Асоциация на младежки и спортни клубове „Обратно към природата“ – Къркларели, Турция, и Сдружение „Съюз за възстановяване и развитие“ – Хасково. Основната цел на проекта бе да допринесе за подобряването на капацитета за опазване на природата, за устойчиво използване и управление на общите природни ресурси, както и на сътрудничеството в трансграничния регион между България и Турция.

    „Този проект ни даде възможност да засилим съвместните дейности с Турция в пограничния район, тъй като чрез природозащитните практики, които прилагаме в България години наред за опазване популацията на световно застрашения царски орел, успяваме да увеличим числеността на вида. Разбрахме с натрупания опит, че няма как да опазим вида в България, ако няма дейност и в Турция, тъй като при проучванията още в началото стана ясно, че голямата част от тези редки птици са обитатели на Турска Тракия.“, посочи Стойчо Стойчев.

    Орнитологът припомни, че ако в 2000 година, когато е започнала работата по опазване на царския орел, у нас са били регистрирани едва 7-8 двойки, то 20 години по-късно, с всички положени добри практики, включително и поставянето на изкуствени гнезда на безопасни места и монтирането на изолация по електрическите стълбове, популацията на ценния вид вече се е увеличила на 35 двойки.

    По проекта в общините Свиленград и Тополовград е проведено и социологическо проучване за установяване на отношението на местните хора към опазването на природата, хищните птици и заплахите към тях, конфликта между хората и дивата природа. Резултатите от него показват, че доминира положителното отношение към царския орел и опазването на природата, отбеляза Камелия Димитрова, която е координатор на проекта.

    Обобщеният анализ от проучването дава и препоръки за опазването на царския орел. Успешно е завършило опазването на две гнезда на царски орли през размножителния период, както и поставянето на изкуствени гнезда, които да окуражат млади двойки орли да заемат нови територии, припомниха участниците в проекта от българска срана. 

    Друга от дейностите, извършена по трансграничния проект- картиране на гнездата и местообитанията на царския орел в Тракия, е предоставила базова информация за разпространението на този ключов за региона вид. Данните ще бъдат качени в специализирана платформа откъдето ще могат да се използват за научни анализи и бъдещи проекти.

    Българските орнитолозите отбелязаха, че по време на теренните проучвания са открити и 17 нови двойки грабливи птици-ястреби, мишелови, соколи в трансграничния района от р. Марица до Странджа.

    Събраната информация ще бъде използвана за определяне на потенциални Натура 2000 места в европейската част на Турция.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Хл
      Хлебаров
      0 0
      11:49, 22 окт 2020
      Кошму учи ли нашите, как да правят менемен?? Ама че тъпи проекти! Само усвояване на пари!
    Последни новини