7 °C

Български орнитолози учат турски специалисти да строят изкуствени орлови гнезда

Изображение 1 от 5

  Орнитолозите от Българското дружество за защита на птиците са споделили своят опит с турски експерти за построяването на изкуствени гнезда за грабливите птици и изолирането на електрическите стълбове по трансграничен проект.

  Интересът от страна на съседите бил огромен, тъй като в Турция все още развиват този еко способ за опазване на популацията на ценните видове птици, разказаха двама от участниците в проекта „Орли над границите“ от българска страна- орнитолозите Стойчо Стойчев д-р Волен Аркумарев.

  Споделянето на добрата практика е сред финалните части на проекта, който приключва този месец и бе изпълнен с финансиране по програма InterregIPA Cross-border Cooperation Bulgaria – Turkey. Партньори в изпълнението на дейностите бяха Асоциация на младежки и спортни клубове „Обратно към природата“ – Къркларели, Турция, и Сдружение „Съюз за възстановяване и развитие“ – Хасково. Основната цел на проекта бе да допринесе за подобряването на капацитета за опазване на природата, за устойчиво използване и управление на общите природни ресурси, както и на сътрудничеството в трансграничния регион между България и Турция.

  „Този проект ни даде възможност да засилим съвместните дейности с Турция в пограничния район, тъй като чрез природозащитните практики, които прилагаме в България години наред за опазване популацията на световно застрашения царски орел, успяваме да увеличим числеността на вида. Разбрахме с натрупания опит, че няма как да опазим вида в България, ако няма дейност и в Турция, тъй като при проучванията още в началото стана ясно, че голямата част от тези редки птици са обитатели на Турска Тракия.“, посочи Стойчо Стойчев.

  Орнитологът припомни, че ако в 2000 година, когато е започнала работата по опазване на царския орел, у нас са били регистрирани едва 7-8 двойки, то 20 години по-късно, с всички положени добри практики, включително и поставянето на изкуствени гнезда на безопасни места и монтирането на изолация по електрическите стълбове, популацията на ценния вид вече се е увеличила на 35 двойки.

  По проекта в общините Свиленград и Тополовград е проведено и социологическо проучване за установяване на отношението на местните хора към опазването на природата, хищните птици и заплахите към тях, конфликта между хората и дивата природа. Резултатите от него показват, че доминира положителното отношение към царския орел и опазването на природата, отбеляза Камелия Димитрова, която е координатор на проекта.

  Обобщеният анализ от проучването дава и препоръки за опазването на царския орел. Успешно е завършило опазването на две гнезда на царски орли през размножителния период, както и поставянето на изкуствени гнезда, които да окуражат млади двойки орли да заемат нови територии, припомниха участниците в проекта от българска срана. 

  Друга от дейностите, извършена по трансграничния проект- картиране на гнездата и местообитанията на царския орел в Тракия, е предоставила базова информация за разпространението на този ключов за региона вид. Данните ще бъдат качени в специализирана платформа откъдето ще могат да се използват за научни анализи и бъдещи проекти.

  Българските орнитолозите отбелязаха, че по време на теренните проучвания са открити и 17 нови двойки грабливи птици-ястреби, мишелови, соколи в трансграничния района от р. Марица до Странджа.

  Събраната информация ще бъде използвана за определяне на потенциални Натура 2000 места в европейската част на Турция.

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Хл
   Хлебаров
   0 0
   11:49, 22 окт 2020
   Кошму учи ли нашите, как да правят менемен?? Ама че тъпи проекти! Само усвояване на пари!

  Хороскоп за 30.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  30 ное 2020
  Последни новини