Щабът: Навлизаме в доста сериозна фаза от епидемията, 6 области в червената зона

Навлизаме в доста сериозна фаза от епидемията. Най-големият проблем са медиците на първа линия. Ще потърсим съдействие от специалистите в доболничната помощ. Това каза на брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов.

Той заяви, че ще настоява кметовете на общини да проведат срещи с директорите на лечебни заведения и ДКЦ за мобилизирането на специалисти от доболничната помощ в лечебните заведения. Днес ще се проведе и видео-конферентна връзка с директорите на медицински университети и факултети, на която ще се обсъди включването на студенти по медицина 6-ти курс на първа линия в лечебните заведения. Това, по думите на министъра, ще се признава за стаж. Ще бъде поискана помощ и от медицинските колежи за специалисти по здравни грижи за компенсиране на дефицита от медицински сестри.

1725 са позитивните медици до момента. Активните случаи са 590. 513 се лекуват в домашни условия, 74 са в болници, трима - в интензивни отделения.

Заразените през последното денонощие лекари са 14, 13 са медицинските сестри, 4 са санитарите, 4 фелдшерите и 10 са друг медицински персонал.

Днес следобед ще се проведе среща с Българската асоциация на собствениците на заведения за търсене на вариант за по-ефективни противоепидемични мерки.

Къде сме по разпространение на епидемията

България е на 21 място по брой заразени на 100 000 души в Европа и на 4 място сред страните от Балканския полуостров. По показателя "смъртност" страната е 9-та в Европа и 4-та на Балканите с 2,24 починали на 100 000, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

6 области са в червената зона - Благоевград, Габрово, София-град, Търговище, Сливен и Шумен. Там заразените на 100 000 души надхвърлят 120. Други 14 области са в оранжевата зона със заразени между 60 и 120 души на 100 000, обясни доц. Кунчев и допълни, че има тенденция много от тях скоро да преминат в най-опасната зона.

Няма съществена промяна в броя на хоспитализациите, отчете държавният здравен инспектор и уточни, че положителна тенденция е сравнително ниският процент тежко болни и починали.

За ефекта от маските на открито

"Ключовото тук е отстоянието. Естествено, че ако ходите по улицата сам, няма нужда да носите маска. Искам много ясно да го кажа! Естествено че, ако се разхождате в парка, няма да носите маска! Маска се слага, за да се пазим взаимно от човек, който е по-близо от метър и половина до нас. Спазено ли е това - няма нужда от маска, не е ли спазено, трябва маска", обясни доц. Кунчев.

Данните за София

425 са хоспитализираните с коронавирус в столицата, съобщи шефът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев. Запазва се тенденцията за безсимптомно или леко протичащо заболяване.

Пет души са починали за седмица от инфекцията. Направени са 502 теста, 78 са положителни. През Координационния център в Инфекциозна болница са преминали 192 души, от тях хоспитализирани са 57, един се е отказал от болнично лечение, отчете д-р Пенчев.

До края на деня ще бъде издадена заповед за всички болници на територията на столицата за разкриване на ковид зони според капацитета, с който разполагат. Отделенията ще трябва да са готови до понеделник.

41 са извършените проверки в заведения за обществено хранене за седмица, съставени са 14 акта, каза още шефът на СРЗИ. Само за последните два дни са били инспектирани 78 обекта.

Потвърждава се тенденцията за заразяване в работна среда, където хората са в постоянен близък контакт, каза още д-р Пенчев.

В 78 училища има позитивни на COVID-19 - 114 са учениците с положителни проби, а 49 учителите. Под карантина са 3 396 ученика и 210 учители. Същата е картината и в детските градини - в 20 са установени случаи на коронавирус - 7 деца и 26 служители са с положителни проби. Под карантина са 392 деца и 51 служители.

За момента активирани са 19 столични болници, броят им ще бъде разширен. Приемът трябва да се извършва при точно определена симптоматика, за да няма излишни хоспитализации, уточни д-р Пенчев и допълни, че разчита и на помощта на личните лекари и специалистите от доболничната помощ.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ко
    коко
    3 -2
    15:36, 22 окт 2020
    Къде са ви ваксините противогрипните... Няма я аптеките. ????
    • Чо
      Чоко
      2 0
      22:56, 22 окт 2020
      На черния пазар, къде.
  • 2
    Сс
    СС
    2 0
    18:11, 22 окт 2020
    Боли ме фара .
Последни новини