Кантарджиев: Към трите Д прибавяме и витамин D

„Към трите „Д”, за които говорим от началото на пандемията – дисциплина, дистанция, дезинфекция, сега добавяме още едно – витамин D. При липса на слънце, това е медицински доказаното полезно средство”.

Това коментира проф. д-р Тодор Кантарджиев по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб.

4 капки дневно е профилактичната доза в продължение на 10 дни, след което се прави почивка, уточни той.

За капацитета на лабораториите

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) съобщи, че в момента 65 оторизирани от здравното министерство лаборатории извършват PCR тестове. Всички те са минали през проверка на резултатите от Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ.

17 са референтните лаборатории акредитирани по Евростандарт 17025, което означава, че отговарят и на всички останали подстандарти, каза проф. Кантарджиев в отговор на твърденията, че у нас няма сертифицирани лаборатории, чиито резултати се признават в ЕС.

Той допълни още, че 185 частни лаборатории ежедневно докладват положителните резултати от направени PCR тестове, което обяснява и увеличения капацитет на изследванията в последните седмици.

"Само една частна лаборатория например има 150 места за вземане проби", даде пример професорът.

Качеството на дейността им се контролира, увери той. Държавата ги задължи да внасят данните от резултатите, за да имаме пълна картина в страната. Ако правим по-малко от 300 теста на 100 000 души няма да имаме реална представа за епидемичното разпространение на вируса в страната, обясни микробиологът.

Правим повече тестове от някои балкански държави и доста по-малко от развитите западно-европейски държави. Средно 500 теста на 100 000 души население, каза проф. Кантарджиев.

Максималният капацитет на Националната референтна лаборатория е 600-620 проби дневно, съобщи той. 

PCR диагностиката

PCR тестът е признат като най-точният за диагностика на коронавирус, посочи проф. Кантарджиев. С него откриваме кой е сигурно заразеният и търсим неговите контакти, за да ги ограничим, уточни той.

"От пролетта приказвам, че когато се установи позитивен случай, неговите контактни лица трябва да се изследват след 4-ия ден, защото дотогава ще са отрицателни. Казах го многократно и ясно. Може би се забрави и затова сега някой трябваше да ни обяснява теста за бременност откога се позитивира. Смешното е, че тези, които сега ни критикуват, тогава казваха "веднага да се тества", сезираха различни контролни органи, че не вземаме веднага проби", коментира микробиологът.

Всички дарения за НЦЗПБ са описани в сайта на центъра. Там е посочено и как са разпределени, каза Кантарджиев.

Кои тестове са най-ефективни в момента

Това, което ще спаси системата в момента, са бързите антигенни тестове, които се вземат от носоглътката или гърлото. Те са на цена до 20 лв. Ако бързият тест е положителен, човекът може да зарази. Не са толкова чувствителни като PCR, който може да хване заболяването няколко дни преди симптомите, но са най-доброто за училища, деца с температура, лични лекари (които трябва да ги правят на място), всички приемни отделения на болниците и задължително Спешна помощ. Няма да се позитивират преди появата на симптомите - кашлица, температура, но са идеални за случая.

Много модерни в момента са комбинираните тестове за грип А, Б и коронавирус. В момента грип няма. Всяка година го казвам. Циркулацията на грипа започва през ноември. През декември е първото епидемично разпространение и пикът е януари или февруари. Сега да търсим грип с троен тест, за да сме ефективни, е безсмислено. Всички ще са отрицателни и хората ще кажат - тестът не работи, заключи проф. Кантарджиев.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини