Евродепутатите приеха названието "вегетариански бургер", отхвърлиха млечни продукти без мляко

Евродепутатите отхвърлиха днес с голямо мнозинство текст, забраняващ да бъдат наричани "стек" или "бургер" вегетариански продукти без животинско месо, предаде Франс прес.

В същото време те приеха поправка, която не допуска да бъдат определяни като "кисело мляко", "сирене" или "сметана" продукти без животинско мляко, включително нехранителни стоки (например душ гел със соево мляко). Европейският съд вече забрани през 2017 година при храните да се използва наименованието соево мляко.

Забраната вече ще се отнася и за сравнения като "сметанен вкус", "заместител на масло", "стил сирене". Единствени изключения ще бъдат отдавна употребявани наименования като бадемово мляко, кокосово мляко или какаово масло.

Сега предстои поправката да бъде обсъдена със страните членки на ЕС.

Федерацията на професионалните земеделски синдикати (Copa-Cogeca) силно подкрепяше двата текста, тъй като според нея това са обозначения за продукти, които не отразяват тяхното съдържание, както и че потребителят може да бъде подведен по отношение на хранителните им свойства.

Забраната беше поискана на фона на нарастващия успех на скъпите вегетариански бургери, които имитират много добре вкуса и усещането за месо.

Вегетарианството все повече се утвърждава и заради свързването на отглеждането на добитък с климатичните промени.

По данни на Евромонитор (Euromonitor) европейският пазар на заместители на месо почти се е удвоил за пет години до 1,9 милиарда долара. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини