5 °C

"Ще умрем от глад": коронавирусът отслаби още повече испанската икономика

Есента се очертава още по-мрачна от прогнозите за испанската икономика, чиито два бели дроба, районите на Мадрид и Барселона, отново са засегнати от мерки срещу Ковид-19, предизвикващи гняв и горчивина сред работодателите.

На областите Мадрид и Каталуния се пада дял от общо около 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Испания. Там са концентрирани и голяма част от стълбовете на националната икономика: туризмът, промишлеността и големите предприятия.

"Ще умрем от глад", скандираха преди дни стотици ресторантьори, събрали се в центъра на Барселона, за да протестират срещу затварянето на баровете и ресторантите в Каталуния за 15 дни. Мярката бе разпоредена от регионалните власти, за да бъде спряно разрастването на епидемията.

Заради мощта на втората вълна на новия коронавирус в страна, която вече е на едно от първите места в Европа по брой починали, Мадрид и осем общини в околностите на столицата са частично блокирани от началото на октомври.

Местните жители нямат право да влизат и излизат, освен за да отиват на работа или да посещават учебно заведение, или по още няколко много конкретно описани цели, а работното време и капацитет на баровете и ресторантите са намалени.

Големи градове като Саламанка и Бургос взеха подобни мерки също како североизточната област Навара с население 660 000 жители.

Ако действието на рестрикциите в Мадрид и Каталуния бъде удължено, "това ще има много негативни последици", предупреждава Иниго Фернандес де ла Меса, вицепрезидент на Испанската конфедерация на предприемаческите организации - CEOE.

Сегашната ситуация все повече сбъдва най-песимистичния сценарий, предвиден от работодателите в последните им прогнози, направени през март - спад на БВП с 13-14% тази година, подчертава той.

Правителството също понижи прогнозата си за икономическия растеж и вече е заложило свиване на БВП с 11,2% срещу минус 9,2% преди. Международният валутен фонд очаква спад от 12,8% - най-лошия резултат сред западните държави.

Отчаяние

В Каталуния, двете седмици на планирано затваряне ще струват 780 милиона евро на ресторантьорския бизнес, сочат изчисления на работодателската организация Pimec.

В Мадрид, 15 000 компании вече са фалирали от началото на пандемията и 70% от хотелите са затворени, според местните работодателски организации.

Гран Виа - прочутата търговска артерия на испанската столица със сгради в стил арт деко - е безутешна гледка: спуснали са кепенци една трета от търговските обекти, включително пет-шест големи хотела и много барове и ресторанти, сочи проучване на всекидневника "Паис".

Според CEOE около 100 000 компании вече са затворили в цяла Испания. Реалният размер на щетите обаче ще стане известен, едва когато бъдат отменени мерките за държавна подкрепа, и по-конкретно кредитните линии за фирмите и частичното изплащане от правителството на заплатите на работещи в частния сектор.
Тези мерки "са от голяма помощ. . . но това няма да може да продължи вечно", предупреждава Фернандес де ла Меса.

След едно катастрофално лято за туризма, стълб на икономиката, мерките за частично затваряне, обявени в началото на октомври в обстановка на голяма политическа какофония, разгневиха работодателите.
"Компаниите понасят последиците от хаотични решения, основани на хибернация на икономиката, които не успяха нито да поставят пандемията под контрол, нито да предотвратят загубата на работни места", заявиха гневно мадридските предприемачи в комюнике.

Недоумението е още по-силно предвид факта, че компаниите твърдят, че техните служители са по-малко изложени на заразата от хората на други места, след като са затегнали санитарните мерки, включващи между другото носене на маска и дезинфекция.

"Работното място днес е най-сигурното, тъй като са взети мерки и те се спазват. Рискът е през уикенда", на частните срещи, твърди пред в. "Мундо" Хулиан Руис от Федерацията на малкия бизнес.

Според министърката на икономиката Надя Калвиньо обаче някои показатели, като данните за използването на кредитни карти, загатват за "реактивиране" на икономиката.

"Несигурността за гражданите има по-голямо отражение от ограничителните мерки" сами по себе си, заяви тя в понеделник в интервю за националното радио.

Със 140 милиарда евро, половината от които под формата на субсидии и различни кредити, Испания ще получи най-много средства от европейските фондове след Италия. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  🧔
  🧔
  2 -1
  22:30, 24 окт 2020
  Измамата "covid" започна да постига целите си.

Още новини

Хороскоп за 24.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
24 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
24 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
24 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
24 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
24 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
24 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
24 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
24 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
24 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
24 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
24 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
24 ное 2020
Последни новини