13 °C

Чревният микробиом и аутизмът са свързани

Екип от изследователи, свързани с множество институции в Китай, откри доказателства за дефицит на чревни микроби при деца, които развиват разстройство от аутистичния спектър (ASD). В своя доклад, публикуван в списанието Science Advances, групата описва изследването си на чревни микроби при деца с ASD и какво са открили.

Предишни изследвания вече предположиха, че проблеми с чревния микробиом могат да стоят зад появата на ASD при засегнатите деца, но какви могат да бъдат тези проблеми оставаше загадка. В новото изследване учените може би са направили още една стъпка към разрешаването на тази загадка.

Изследователи събрали проби от изпражнения от 39 деца с диагноза разстройство от аутистичния спектър, а също и от 40 деца, които нямат това разстройство. Но тъй като често има големи разлики в чревните биоми на хората, изследователите внимавали да изберат деца за изследването, които нормално биха имали сходни биоми поради възрастта, местоживеенето им и други фактори. Всяка от пробите е била подложена на метагеномно секвениране, за да се определи дали има забележими разлики между децата с ASD и тези, които нямат аутизъм.

Учените се фокусират конкретно върху 18 микробни вида, които преди са били свързани с ASD. По този начин екипът открива разлики в съотношенията на детоксикиращите ензими при децата с ASD в сравнение с тези, които не са. Усещайки, че са попаднали на нещо, изследователите допълнително тествали още 65 деца с ASD и открили същите резултати. Те предполагат, че разстройство от аутистичния спектър вероятно се развива при деца поради въздействието на микробиома на червата върху процеса на детоксикация в червата. И това от своя страна позволява на токсините от околната среда да навлязат в кръвта, където нараняват митохондриите в мозъчните клетки, което води до симптоми, свързани с ASD.

Изследователите признават, че се изисква повече работа, но също така и че вероятно е възможно да се създаде терапия, която подпомага процеса на детоксикация, като по този начин се насочва началото на ASD - или още по-добре, за преодоляване на елементите, които водят до проблеми с детоксикацията в първото място.

Mengxiang Zhang et al. A quasi-paired cohort strategy reveals the impaired detoxifying function of microbes in the gut of autistic children, Science Advances 2020. DOI: 10.1126/sciadv.aba3760

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020
Последни новини