-1 °C

Подновиха изпитванията на две ваксини за COVID-19 в САЩ

Две основни клинични проучвания за експериментални ваксини срещу COVID-19 са възобновени в Съединените щати в петък.

Понастоящем COVID-19 е убил над 223 000 американци, а здравната криза е най-важният въпрос в президентските избори, в които се надпреварват Доналд Тръмп и Джо Байдън.

AstraZeneca обяви, че изпитанието на кандидата за ваксина, разработено с британския университет в Оксфорд, е възобновено в САЩ, единствената държава, в която тя е спряна след заболяване на участник преди шест седмици.

"Администрацията по храните и лекарствата (FDA) днес разреши рестартирането в САЩ, след възобновяването на опитите в други страни през последните седмици", каза производителят на лекарства.

Процесът беше прекратен в световен мащаб на 6 септември, но скоро след това бе подновен във Великобритания и през следващите седмици в Южна Африка, Бразилия и Япония, като властите определиха, че болестта очевидно не е свързана с ваксината.

"FDA прегледа всички данни за безопасността от изпитванията в световен мащаб и стигна до заключението, че е безопасно да се възобнови изпитването", заяви AstraZeneca

Компанията добави, че се надява да има резултати по-късно тази година, "в зависимост от степента на инфекция в общностите, в които се провеждат клиничните изпитвания".

Проектът за ваксина AstraZeneca / Oxford е един от най-обещаващите и напреднали в света. Това е един от 10-те кандидати за ваксина, които се тестват върху десетки хиляди хора в така наречените изпитвания фаза 3.

В САЩ двата най-добри кандидати, които се надпреварват да получат зелена светлина от FDA, са на Pfizer и Moderna. Очаква се те да поискат одобрение следващия месец.

Много страни разчитат да използват ваксината AstraZeneca / Oxford, за да защитят населението си.

Производителят на лекарства е продал предварително стотици милиони дози на няколко континента и е подписал партньорски сделки с други производители, за да гарантира, че достатъчно дози могат да се произведат на местно ниво.

"Няма доказателства" ваксината да е причина

Малко след съобщението на AstraZeneca, Johnson & Johnson заяви, че се готви да възобнови набирането на участници за тестове, който беше спрян миналата седмица, след като доброволец се разболя.

"След задълбочена оценка на сериозно медицинско събитие, преживяно от един участник в изследването, (...) компанията не е открила доказателства, че кандидатът за ваксина е причинил събитието", се казва в изявление

Пол Манго от Министерството на здравеопазването и социалните услуги на САЩ заяви, че очаква страната да има достатъчно дози , за да ваксинира "най-уязвимите" американци преди края на годината.

"До края на януари вярваме, че ще можем да ваксинираме всички възрастни хора", каза Манго и добави, че до март или април "вярваме, че ще можем да ваксинираме всеки американец, който желае ваксинация".

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
24 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
24 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
24 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
24 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
24 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
24 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
24 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
24 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
24 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
24 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
24 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
24 ное 2020
Последни новини