14 °C

Река Чая в Асеновград вече е защитена зона

Река Чая в Асеновград вече е защитена зона, стана ясно от официална министерска заповед. 

Защитената зона е по цялото поречие на реката в общината. 

Заключена е между кварталите "Долни Воден" и "Горни Воден" и селата Ягодово, Крумово и Катуница, достигайки до Садово. Общата й площ е 6 510, 414 декара.

"Река Чая" се вписва в регистрите на защитените зони, водени в Министерството на околната среда и водите и Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив. 

Чрез заповедта предмет на опазване в защитена зона "Река Чая" стават различни типове природни местообитания, сред които крайречни галерии и храсталаци. 

Под защита вече попадат и бозайници като остроухнощник, голям нощник, лалугер, видра, пъстър пор. От земноводните влечуги - жълтокоремна и червенокоремна бумка, голям гребнест тритон, обикновена блатна костенурка. От рибите - маришка мряна, обикновен и балкански щипок. От безгръбначните - вертиго ( дезмалинов спираловиден охлюв и тесноустен спираловиден охлюв ) , както и бръмбър рогач. 

В границите на защитената зона се забраняват провеждане на състезания с моторни превозни средства, както и движение на мотоциклети, ATV, UTV и бъгита, извън съществуващите пътища в неурбанизирани територии. 

Забраната не е валидна при възникнали бедствия, извънредни ситуации и за провеждане на противопожарни, аварийни, контролни и спасителни дейности, 

В ограничението влизат и дейности като отводняване на крайбрежни заливаеми ивици на реки, изземване на наносни, преграждане с диги на реки, с изключение на такива, в урбанизирани територии и в случаи на опасност от наводнения, които могат да доведат до риск за живота и здравето на хората или настъпване на материални щети при бедствия и аварии и за подобряване на състоянието на природните местообитая на гореспоменатаите видове. Не е разрешено разораване, залесяване или превръщане в трайни насъждения на ливади, пасища и мери, при ползването на земеделските земи, като такива. 

Забранява се и премахването на жизнени единични или групи дървета. Не се допуска палене на стържища и площи със суха и влаголюбива растителност. 

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020
Последни новини