Интерактивна карта показва напредъка и изпитванията на ваксините за коронавирус

Още един тракер, който помага да следим борбата с COVID-19. На  адрес https://covid19.trackvaccines.org/ са обединени данните за разработваните в света ваксини, къде се извършват изпитания, както и го коя фаза са стигнали. 

Картата е разработена от проф. Никол Баста от университета Макгил и се актуалира в реално време.

"Нашата цел с инструмента за проследяване на ваксините е да помогнем на обществеността да намери и получи достъп до надеждна информация за ваксините за COVID-19, да подобри разбирането за процеса на тестване на ваксините и да отговори кога може да бъде налична ваксина", казва Баста, доцент в отдел по епидемиология, биостатистика и здраве на труда. Според изследователите предоставянето на ясна, последователна и безпристрастна информация за напредъка към създаването на ваксини срещу COVID-19 е от решаващо значение за успеха на глобалните усилия за предотвратяване и спиране на разпространението на заразата.

Как работи тракерът

Проследяващият инструмент за ваксини включва ежеседмични актуализации в реално време, като следи напредъка на всяка от над 50 ваксини, екипът разработва и актуализира изчерпателна база данни, подробно описваща характеристиките на ваксините в процес на разработка по целия свят.

Всеки кандидат за ваксина има своя собствена карта с инфографика, показваща дали ваксината е във фаза 1, 2 или 3 от клиничните изпитвания или е одобрена, и информация за разработчиците, участващите държави и типа ваксината - базирана на РНК, протеинова субединица или деактивиран вирус. Базираната в Квебек Medicago, например, където друг преподавател, професор Брайън Уорд е медицински служител, използва своята иновативна растителна технология за разработване на ваксина.

Картата също актуализира броя на кандидатите за ваксина, регистрираните опити и най-високия етап на изпитване за всяка държава. Потребителите от всяка страна могат да изпратят свои собствени въпроси относно ваксините за COVID-19.

Инструмент за колективния имунитет 

Използвайки инструмента за имунитет в общността, потребителите могат също да симулират разпространението на въображаема болест и да видят как ваксините могат да защитят цялата общност. За да видят въздействието на ваксинацията, потребителите могат да изберат процента от населението, което да ваксинират, и да наблюдават какво се случва с броя на хората здрави, болни, оздравели и починали при различни сценарии. Ако 30% са ваксинирани например, потребителите ще видят графика на типичната крива и как броят на инфекциите и смъртните случаи се покачва драстично, докато при 90% ваксинацията инфекциите и смъртните случаи спадат.

По-голямата прозрачност относно силните страни и ограниченията на кандидатите за ваксина са жизненоважни за изграждането, а не за подкопаването на общественото доверие във ваксините, казва Баста.

"Хората искат да бъдат уверени във ваксината и да имат достъп до информация, която отговаря на техните въпроси. Тъй като всички по света обръщат внимание, надявам се, че нашият инструмент за проследяване на ваксини ще повиши стандартите за прозрачност в регулаторния процес за одобрение, лицензиране и широко разпространение на ваксините за COVID-19 ", казва тя.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини