0 °C

На лов за стършели убийци във Вашингтон

Изображение 1 от 5

  Азиатският гигантски стършел (Vespa mandarinia) е наречен "убиец", защото буквално откъсва главите на пчелите ... с хиляди. 

  Екипите на Държавния департамент по земеделие облекоха футуристично защитно оборудване преди зазоряване в събота, 24 октомври 2020 г., за да унищожат първото гнездо на "стършел убиец", открито в Съединените щати. Гнездото в Блейн, Вашингтон, е било дом на 100 до 200 гигантски азиатски стършели, инвазивен вид с опасно ужилване.

  Гигантските азиатски стършели достигат до 4,4 сантиметра дължина. Те могат да пръскат отрова от жилата си, което може да причини сериозно нараняване на очите. Тъй като се хранят с други насекоми, те са сериозна заплаха за медоносните пчели, на които фермерите разчитат за опрашване на посевите, разказва Live Science.

  За да намерят гнездото, ентомолозите поставили несмъртоносни капани за стършели. След като уловили четири, те им сложили радиопроследяващи устройства и ги последвали до колонията им. 

  Гигантските азиатски стършели местен вид в Южна и Източна Азия, но са забелязани в Канада и щата Вашингтон през 2019 и 2020 г. Въпреки своето име, "стършелиte убийци" не са смъртоносни за хората, но могат да причинят летален изход от анафилактичен шок, обикновено след множество ужилвания.

  "Стършелите убийци" заслужават прякора си, когато става въпрос за пчели. Според ентомолозите от щата Вашингтон, стършелите могат да унищожат десетки хиляди пчели за броени часове, като ги разкъсват на парчета. След това хранят с разчленените пчели своите ларви.

  Гнездата им са гигантски, в едно могат да живеят до 800 гигантски азиатски стършели. Това в Блейн е било дом на около 100 до 200 стършели. Ентомолозите увили дървото с фолио, запълнили кухината с въглероден диоксид, след което изсмукали гнездото. Дървото ще бъде отсечено, за да могат ентомолозите да намерят ларвите и да определят дали е имало царици, които вече са го напуснали, за да създадат нови гнезда.

  Ентомолозите вярват, че във или около Блейн може да има още гнезда на гигантски азиатски стършели и планират да търсят в района други кошери с надеждата да ограничат разпространението на инвазивния вид.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 25.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
  25 ное 2020
  Последни новини