Лекарите са изморени, но удържат положението. В Смолянско легла за ковид има, не достига персонал

Изображение 1 от 2

    „Лечебните заведения в областта се справят с много усилия и до момента няма върнат пациент с COVID-19." Това обяви преди дни директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева. И четирите болници в Смолянско лекуват пациенти с коронавирус, въпреки че само в областната болница има инфекционисти. В МБАЛ-Смолян са разкрити 65 легла в Инфекциозно и Вътрешно отделение. В тази бройка не влизат интензивните легла. В златоградската болница леглата са 12, в маданската - 20 и в девинската - 15. Капацитетът им в момента е запълнен наполовина.
    Проблем за общинските болници е недостигът на персонал. В МБАЛ-Златоград има заразени медици от ковидотдлението. В МБАЛ-Девин за пациентите с коронавирус се грижат един пулмолог, един анестезиоилог и един лекар без специалност. "Този екип работи още от месец май, справят се, но вече са уморени", коментира директорът на болницата Радка Грозданова.
    Заради кадровата обезпеченост по време на заседанието на Областния щаб беше обсъдено предложение от директора на МБАЛ-Златоград д-р Людмил Личев за допускане на лечението на пневмонии от специалистите по вътрешни болести. Щабът прие предложението и ще отправи съответното искане до НЗОК. Така по-адекватно ще се отговори на необходимостта от медицинска помощ в лечебните заведения на територията на областта, коментираха от щаба.   

    Величка Петкова   
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини