0 °C

Находки от 4800 - 4600 г. пр. Хр. в селищна могила край Русе

Общо 57 находки от кремък, керамика - фрагменти от антропоморфни и зооморфни фигури, предмети от кост и рог са открити при археологическите разкопки на селищна могила край русенското село Бъзовец. Това съобщиха от Русенския исторически музей.

Изследван е пласт от ранната каменно-медна епоха (4800 - 4600 г. пр. Хр.). Установено е, че най-източната периферия на селищната могила е била използвана за производствена дейност. Там са разкрити останките на две пещи. Едната е проучена изцяло през 2019 г., а през тази година е проучена изцяло другата пещ, която е двукамерна - долна горивна камера и горна за изпичане.

Пещта е с глинена основа с размери 1,20 м на метър, изградена е от дървена колово-плетена конструкция, обмазана с дебел слой глина от вътрешната и външната страни. Отворът бил затварян с три плоски камъка. Пещта е устроена с улей за регулиране на температурата на затопляне, което подсказва, че е служела за изпичане на керамика. Моделът на този тип съоръжения продължава да се използва и в по-късните археологически епохи.

Над пещите е изградена постройка с правоъгълен план, ориентирана по посоките на света. До входа е имало малко помещение, предназначено за складиране на храна, където са открити кухненски отпадъци - животински кости и много черупки от речни миди. Проучената пещ е била долепена до източната стена на постройката с отвор, насочен навън.

От музея обясняват, че през тази година археолозите работили по разкриването на една по-ранна сграда от пещите, изградена от дърво и глина, унищожена от силен пожар. В най-южната й част са открити няколко цели съда и поставки, както и рогово сечиво, стоящи върху подиум. Цялостното проучване на сградата предстои.

Разкопките са извършени през септември тази година с подкрепата на Министерството на културата, а научен ръководител е археологът от Русенския музей д-р Димитър Чернаков.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните ви ангажименти да ви занимават и през почивните дни. Това едва ли ви изненадва и още по-малко разочарова. Работата ви носи удовлетворение, пък и не е толкова натоварена, колкото интересна. Посветете й се и днес, заслужава си. Благоприятен период за нови начинания и планиране на дългосрочни проекти.
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Сега енергията ви е в изобилие, затова отрано се замислете как най-добре да използвате тази благодат. Придобивате нови познания и умения. Любовта ви се усмихва, затова е твърде вероятно да пренебрегнете част от професионалните си задължения, за да прекарате времето си с любимия човек.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще станете съпричастни на чуждите проблеми и ще им посветите голяма част от времето си днес. Не пренебрегвайте задачите си, особено онези, които са със срок днес. Неотложни решения ще ви подтикнат към адекватни и бързи реакции. За много от вас денят се свързва и със спонсорство и реализирани финансови сделки.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса,одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умората ще ви подтикне да потърсите тихо място за отмора. Уважавайте желанието и на другите да се чувстват спокойни, отнесете се с разбиране към проблемите им. Новини, свързани с финансите ви ще подобрят настроението ви, но и ще ви направят по-активни в уреждане на срещи и други делови задачи.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Грижейки се за интересите си, ще проявите разбиране към работата и проблемите на околните, с което ще ги приобщите към работата си. Без да се оставяте на случайността, ще действате съобразно новите условия, както на работното място, така и в обществено-политически план. Предложение за работа или обучение в чужбина за други.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Здравето ви ще ви застави да потърсите нетрадиционни методи на лечение. Любим човек също би ви помогнал да се разтоварите от напрежението и да се заредите с позитивни мисли. Дайте си сметка, че умората засилва притесненията ви, като ви прави нервни и раздразнителни. По-леко ще ви стане и от новината, която ще ви поднесат вечерта.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С лекота ще осъществявате идеите си днес. Ще очаровате с присъствието си и ще срещате разбиране и съпричастност. Няма да се затрудните и в общуването с деловите си партньори. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. За здравето трябва да се погрижите, съществува опасност от настинки и хронични страдания.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се противопоставяйте сляпо на нововъведенията около вас. Изслушайте застъпниците им, може би наистина имат право. Насочете енергията си в позитивна насока. Изявете потенциала си. Възможности за това не липсват, просто трябва да вдигнете поглед. Близост и хармония с човек от обкръжението ви.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С поведението си респектирате околните и така съзнателно ги подчинявате на волята си, спестявайки си изненади. С навременните си действия по интересуващ ви въпрос ще благоприятствате професионалното си развитие. Не позволявайте да се показвате отегчени пред някой, който ви интересува.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви решаването на важен въпрос. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек, на когото бихте могли да се доверите. Вечерта се заемете с нещо приятно и разтоварващо. Работата не е за предпочитане.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е удачен за експерименти от всякакъв род. Ентусиазмът ви е заразителен и отваря всички врати пред вас. Великодушието ви ще ви спечели нови приятели. Отдайте се на желанията си - днес почти всичко ви е позволено.
28 яну 2021
Последни новини