Качеството на въздуха се подобрило, но употребата на пластмаса нараснала по време на пандемията

Пандемията от коронавируса е довела до временно подобрение на качеството на въздуха и до по-ниски емисии парникови газове, но до по-голямо потребление на пластмаса за еднократна употреба, съобщи днес Европейската агенция за околна среда (ЕАОС), цитирана от ДПА.

Смята се, че емисиите парникови газове са намалели значително през 2020 година заради слабата икономическа дейност по време на пандемията, но точните данни ще станат известни идната година, информира агенцията.

Международните ограничения за пътуване наред с по-малкия брой пътувания, свързани с ходене на работа, дейности за свободното време и бизнес, също са довели до по-слаба дейност в транспортния сектор, който е най-големият източник на парникови газове, уточни регулаторът.

Сухопътният пътнически трафик се е понижил с 57 процента тази година спрямо 2019 година, според прогнозите на Международния съюз за автомобилен транспорт (IRU), цитирани в доклада на ЕАОС.
Въздушният транспорт също рязко е намалял, според Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ-IATA).

Шумът и замърсяването на въздуха са се понижили заради по-малкото превозни средства по пътищата, отчасти поради карантините през пролетта. След вдигането им обаче замърсяването се е върнало на предишните си равнища, според ЕАОС с централа в Копенхаген.

В същото време обаче агенцията е отчела рязко увеличение на употребата на пластмаса заради повишеното търсене на приспособления за лична защита като маски, ръкавици и медицински престилки.

Друга причина за нарасналата употреба на пластмаса е, че много ресторанти в Европа бяха затворени и съответно предложиха храна за вкъщи и доставки, използвайки пластмасови кутии, отбеляза регулаторът.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини