Министър Вълчев: Задължителни маски в час по решение на педагогическите съвети

"В последните седмици развитието на епидемичната обстановка, свързана с COVID-19 в страната ни, се усложнява. Разработените насоки преди началото на учебната година позволиха тя да започне в една контролирана среда и да даде увереност при вземането на решения на ниво училище. С навлизането в есенно-зимния период ситуацията с епидемията от COVID-19 и с други вирусни заболявания се влошава, като едновременно с това става все по-динамична в различните области и общини на страната. Ето защо от изключително значение са и личните предпазни средства", се казва в писмо от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев до началниците на Регионалните управления на образованието в страната, които да информират за него директорите на училищата.

По отношение на използваните защитни маски за лице, които са задължителни в общите закрити части на учебната сграда за всички ученици, учители и за външните за институцията лица, а в класните стаи за учениците са по желание, на ниво училище, по решение на педагогическия съвет, е възможно да се вземе решение маските да бъдат задължителни и в часовете, информира министър Вълчев в писмото си. Той уточнява, че това решение може да бъде за определени класове или за всички ученици с оглед защита на здравето на учителите и учениците.

Образователният министър казва, че използването на предпазни маски за лице от учениците от втори гимназиален етап в часовете по профилирана подготовка, когато има смесване от различни класове и по този начин се нарушава принципът на невзаимодействие, е наложително.

"Също така в класните стаи в другите учебни помещения /кабинети, физкултурни салони, лаборатории, работилници/, ако се осъществяват дейности с ученици от различни паралелки, класове или етапи и е невъзможно да се осигури дистанция от 1,5 метра от учениците от различните паралелки, при провеждане на олимпиади и състезания. При учителите, които преподават само в една паралелка, носенето на защитна маска е задължително за времето, когато осъществяват близък контакт с учениците, но за целите на преподаването, при разстояние по-голямо от 1,5 метра между тях и учениците, е допустимо те да са без маска. Учителите могат да продължат да използват защитни шлемове, но само като допълнение към защитните маски за лице", се казва в писмото на образователния министър Красимир Вълчев.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (3)

  • 1
    3,
    3,14
    3 -1
    08:06, 10 ное 2020
    Вълчев,разбери най-после,че здравето на учениците и учителите е по-важно от образованието и парите!Онлайн обучение за всички-това е истината!
  • 2
    Ощ
    още ли народа не разбра
    1 0
    11:55, 10 ное 2020
    че този прехвърля отговорността на други. ей . презерватив. за къв чеп си там. ще бъдете съдени. помнете това
  • 3
    От
    отварям скоба [
    1 0
    20:11, 10 ное 2020
    затварям скоба ]
Последни новини